Banca Transilvania: Nivel confortabil al rezervelor internaționale

Conform statisticilor BNR rezervele internaționale ale României au scăzut cu 0.6% lună/lună, la 37.9 miliarde EUR în decembrie (23% din PIB, un nivel confortabil). Evoluția a fost determinată, în principal, de declinul rezervelor valutare (cu un ritm lunar de 0.4%, la 34.2 miliarde EUR). Valoarea rezervei de aur s-a diminuat cu 2% lună/lună la 3.7 miliarde EUR. Evoluțiile din piețele externe și factorii interni (inclusiv propunerea pentru componența noului guvern) s-au resimțit piața financiară în ședința de tranzacționare de marți.  Pe piața monetară ratele de dobândă au scăzut pe scadențele foarte scurte: overnight la 0.24%/0.54%. Curba randamentelor s-a deplasat în jos, în medie cu trei puncte bază, declinul fiind mai pronunțat pe scadențele medii-lungi: la 10 ani cu cinci puncte bază la 3.45% (minimul de la finele lunii noiembrie). În SUA, industria prelucrătoare a accelerat în decembrie, pe fondul redinamizării comenzilor noi, a vânzărilor retailerilor și a producției.

Pentru ianuarie 2017, Ministerul de Finanțe din România a programat licitații pe piața internă în volum de 3.4 miliarde RON (din care 1 miliard RON prin certificate de trezorerie), în urcare cu 92% față de cel realizat în decembrie. La BNR EUR/RON a scăzut cu 0.52%, la 4.5175, iar USD/RON s-a apreciat cu 0.87%, la 4.3408. Piața de acțiuni a crescut (indicele BET cu 1.1%), pe un rulaj de 6.7 milioane EUR.

În Germania numărul de șomeri a continuat să scadă în decembrie, cu un ritm lunar de 17 mii, rata șomajului consolidându-se la 6% (nivelul minim de la începutul anilor 1990). Pe de altă parte, inflația a accelerat de la 0.8% an/an în noiembrie la 1.7% an/an în decembrie, evoluție determinată și de inflexiunea cotațiilor internaționale la țiței. Informațiile macroeconomice (globale și regionale), știrile companiilor (InterContinental) și evoluțiile din piețele internaționale de materii prime au avut impact pe piața financiară în ședința de tranzacționare de marți. Rata de dobândă la titlurile de stat germane pe scadența 10 ani a crescut la 0.25%, indicele EuroStoxx 50 a urcat cu 0.2%, iar EUR/USD s-a depreciat cu 1.48%, la 1.0385 (cursul BCE) (aproape de minimul din decembrie 2002).