În Italia, a treia economie din Zona Euro, populația a votat împotriva reformelor (59.6%), rezultat care se adaugă riscurilor privind dinamica economiei pe termen scurt si care ar putea afecta consumul si vanzarile retailerilor. Așteptarea votului din Italia, știrile companiilor și dinamica cotațiilor internaționale la țiței și alte materii prime s-au resimțit pe piața financiară vineri, potrivit unui raport al Bancii Transilvania. Rata de dobândă la titlurile de stat germane pe scadența 10 ani a scăzut la 0.28%, indicele EuroStoxx 50 a pierdut 0.5%, iar EUR/USD s-a apreciat cu 0.14%, la 1.0642 (cursul BCE).
Rezervele internaționale au scăzut cu un ritm lunar de 0.3%, la 38.1 miliarde EUR în noiembrie, evoluție determinată de declinul valorii rezervei în aur cu 3.6% la 3.7 miliarde EUR. Rezervele valutare au urcat cu 0.1% lună/lună la 34.4 miliarde EUR. În prezent rezervele internaționale reprezintă 23% din PIB, un nivel confortabil pentru perioadele de acumulare de riscuri din sfera mix-ul de politici economice. Climatul din piețele externe și știrile interne au avut impact pe piața financiară vineri. Pe piața monetară ratele de dobândă au continuat să scadă marginal pe scadențele foarte scurte: overnight la 0.23%/0.53%. Curba randamentelor s-a deplasat în sus, în medie cu patru puncte bază, creșterea fiind mai pronunțată pe scadențele medii-lungi: la 10 ani cu șase puncte bază la 3.48% (maximul ultimelor două săptămâni). La BNR EUR/RON a scăzut cu 0.08%, la 4.5125, iar USD/RON s-a depreciat cu 0.52%, la 4.2393. Piața de acțiuni a crescut (indicele BET cu 1.7%), pe un rulaj de peste 14 milioane EUR.
In SUA s-au consemnat evoluții predominant favorabile ale indicatorilor macroeconomici comunicați recent, consolidându-se probabilitatea ca FED să majoreze din nou rata de dobândă de politică monetară la ultima ședință din acest an (programată pe 13-14 decembrie). Construcțiile (sector intensiv în capital și forță de muncă) au revenit pe creștere în octombrie (ritm lunar de 0.5%), lună în care dinamica anuală a consumului privat s-a consolidat la 2.8% (pe fondul ameliorării venitului real disponibil al populației (2.7% an/an)).