Banca Transilvania: Euforie pe bursa americană

nasdaq-bursa-investitii-afaceri-actiuni În SUA, în absența unor informații macroeconomice relevante, piața financiară a fost influențată de știrile companiilor (Symantec, Wal-Mart, Amazon, Facebook, Tyson Foods) și de dinamica cotațiilor internaționale la materii prime în ședința de luni, potrivit unui raport al Băncii Transilvania. Rata de dobândă la titlurile de stat la 10 ani a scăzut la 2.3%, indicele Dow Jones a crescut cu 0.5% (spre un nou maxim istoric), iar dolarul a stagnat raportat la moneda unică europeană (cursul BCE).

În zona euro, la prezentarea Raportului BCE pe 2015 în Parlamentul European, președintele Mario Draghi a subliniat că politica monetară relaxată trebuie acompaniată de reforme structurale și de politici fiscal-bugetare responsabile în țările membre ale Zonei Euro pentru consolidarea procesului de relansare economică post-criză. În ședința de tranzacționare de luni piața financiară a reacționat, în principal, la știrile din sfera companiilor (Essentra, Novartis) și la avansul cotațiilor internaționale la țiței (pe fondul speculațiilor că OPEC ar putea reduce producția în perioada următoare), preocupările privind referendumul din Italia (din 4 decembrie) fiind contrabalansate de știrile politice din Germania (Merkel va candida pentru un nou mandat de Cancelar) și Franța. Rata de dobândă la titlurile de stat germane la 10 ani a stagnat la 0.27%, indicele EuroStoxx 50 a crescut cu 0.4%, iar EUR/USD s-a consolidat la 1.0631 (referința BCE).

În România, piața financiară a resimțit climatul internațional, precum și riscurile asociate contextului electoral intern în ședința de tranzacționare de luni. Pe piața monetară ratele de dobândă au crescut ușor pe scadențele foarte scurte: overnight la 0.19%/0.50%. Pe de altă parte, pe piața titlurilor de stat ratele de dobândă au scăzut ușor: pe scadența 10 ani cu două puncte bază la 3.50%. Ministerul de Finanțe a lansat o emisiune de obligațiuni cu scadența în noiembrie 2021 (volum de 500 milioane RON), dar a respins toate ofertele băncilor. EUR/RON a scăzut cu 0.08%, la 4.5110, iar USD/RON s-a depreciat cu 0.28% la 4.2405 la BNR. Piața de acțiuni a crescut (indicele BET cu 0.2%), pe o lichiditate în urcare la 3.8 milioane EUR.

Cele mai recente

Distribuie articolul