Banca Transilvania: Cursul EUR/RON la minimul din octombrie

Salariul mediu net pe economie a crescut cu 0.7% lună/lună (12.7% an/an) la 2,108 RON în octombrie, conform INS. Ajustat cu dinamica prețurilor de consum salariul mediu net a urcat cu 13.2% an/an, cel mai redus ritm din noiembrie 2015, potrivit unui raport al Băncii Transilvania. În scenariul central ne așteptăm la decelerarea salariului real pe viitor, pe fondul revenirii dinamicii prețurilor de consum în teritoriu pozitiv, dar și a temperării ritmului salariului nominal. Mai mulți economiști au avertizat că aceste două evoluții ar putea duce, anul viitor, la stagnarea consumului și a vânzărilor retailerilor, în special pe segmentul bunurilor de folosință îndelungată (electrocasnice, electronice etc.).

Evoluțiile din piețele internaționale, incorporarea semnalelor BCE și proximitatea alegerilor generale au influențat piața financiară în ședința de tranzacționare de vineri. Pe piața monetară ratele de dobândă au scăzut: overnight la 0.19%/0.48%. Pe piața titlurilor de stat rata de dobândă la zece ani a urcat cu două puncte bază la 3.49%. La licitația suplimentară statul a atras 75 milioane RON, la un cost mediu anual de 1.97%. EUR/RON a scăzut cu 0.08%, la 4.4985 (minimul de la finalul lunii octombrie), iar USD/RON s-a apreciat cu 1.60%, la 4.2391 la BNR. Bursa a crescut (indicele BET cu 0.5%), pe o lichiditate în scădere la 2.6 milioane EUR.

În Germania fluxurile comerciale internaționale s-au redinamizat în octombrie: exporturile și importurile au urcat cu ritmuri lunare de 0.5%, respectiv 1.3%. Euforia de pe bursa americană, știrile companiilor (Monte dei Paschi, Electrolux, Sky) și evoluțiile din piețele internaționale de materii prime au avut impact pe piața financiară vineri. Rata de dobândă la titlurile de stat germane pe scadența 10 ani s-a redus la 0.37%, indicele EuroStoxx 50 a crescut cu 0.4%, iar EUR/USD s-a depreciat cu 1.89%, la 1.0559 (referința BCE).