Banca Transilvania: Creditarea a accelerat în octombrie

bnr Soldul creditului neguvernamental a crescut pentru a doua lună la rând în octombrie, cu un ritm lunar de 0.9% (și cu 2% an/an), la 218.8 miliarde RON (cel mai ridicat nivel de la final de 2013), conform datelor BNR, evoluție determinată atât de climatul pozitiv din economie, dar și de redinamizarea ofertei băncilor, într-un context caracterizat prin semnale de apropiere de final a perioadei costurilor de finanțare minime. Se notează accelerarea creditului în RON: 1.2% lună/lună și 13.5% an/an, la 123.4 miliarde RON – maxim istoric, potrivit unui raport al Băncii Transilvania. De asemenea, soldul creditului în valută a crescut cu un ritm lunar de 0.4% (după 10 luni de scădere), pe fondul deprecierii RON. Nu în ultimul rând, datele BNR indică majorarea depozitelor neguvernamentale, cu 0.1% lună/lună și cu 10.8% an/an, la 258.9 miliarde RON, evoluție determinată de dinamica componentei populație, pe fondul majorării veniturilor, dar și a intensificării gradului de prudență.

În ședința de tranzacționare de joi piața financiară a fost influențată de evoluțiile din piețele europene și de factorii interni (inclusiv perioada de plată a impozitelor lunare către stat și debutul unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii). Pe piața monetară se notează majorarea ratei de dobândă pe scadența overnight (la 0.25%/0.55%), evoluție determinată, în principal, de plata impozitelor lunare către stat. Curba randamentelor s-a deplasat marginal în sus pe scadențele medii-lungi: la 10 ani cu două puncte bază la 3.43%.

Ministerul de Finanțe a lansat o emisiune de certificate de trezorerie cu scadența 12 luni și s-a împrumutat cu 711 milioane RON (sub volumul programat de 800 milioane RON), la un cost mediu anual de 0.84%, în urcare cu 24 puncte bază față de nivelul înregistrat la licitația de la jumătatea lunii octombrie. La BNR EUR/RON a scăzut cu 0.13%, la 4.5093, iar USD/RON s-a apreciat cu 0.38%, la 4.2659 (nivel maxim istoric). Piața de acțiuni s-a consolidat (indicele BET în stagnare), rulajul situându-se la 3.8 milioane EUR.

În Germania climatul de afaceri s-a consolidat în noiembrie, conform indicatorului IFO: stagnare la 110.4 puncte (cel mai ridicat nivel din primăvara anului 2014). Această evoluție exprimă premise de redinamizare a investițiilor productive la final de 2016, după pierderea de turație din ultimele luni (stagnare în trimestrul III). Perspectivele de re-accelerare pe termen scurt din prima economie a Europei, știrile din sfera companiilor (Thyssenkrupp) și dinamica cotațiilor internaționale la țiței și alte materii prime au avut impact pe piața financiară în ședința de tranzacționare de joi. Rata de dobândă la titlurile de stat germane la 10 ani s-a consolidat la 0.26%, indicele EuroStoxx 50 a crescut cu 0.3%, iar EUR/USD s-a depreciat cu 0.51%, la 1.0548 (cursul BCE) (minimul din noiembrie 2015).

Cele mai recente

Distribuie articolul