Banca Transilvania: Cererea internă în temperare, cererea externă în echilibrare

Institutul Național de Statistică (INS) a comunicat recent estimările provizorii privind dinamica PIB și componentelor în trimestrul III și perioada ianuarie-septembrie 2016. Statisticile indică temperarea/normalizarea cererii interne și atenuarea decalajului dintre dinamica exporturilor și ritmul importurilor în T3, confirmându-se scenariul central elaborat de Banca Transilvania (BT). De asemenea, se confirmă prima estimare emisă de INS la jumătatea lunii noiembrie: economia a decelerat în T3 2016, consemnând un avans trimestrial de 0.6% și un ritm an/an de 4.4%. Cererea internă, în special pe sectorul IT&C, a contribuit cu 4.6 puncte procentuale la evoluția PIB (an/an). Investițiile productive au crescut cu 2.8% an/an (în decelerare de la 10.7% an/an în T2 2016), contribuind cu 0.8 puncte procentuale la ritmul anual al PIB. Diminuarea dinamicii investițiilor productive reflectă creșterea gradului de prudență în sfera companiilor, în contextul acumulării de provocări macrofinanciare, globale (semnale de final de ciclu în SUA), europene (votul proBrexit de la referendumul britanic din 23 iunie) și interne (incertitudini privind mix-ul de politici economice după alegerile generale).

Consumul privat (principala componentă a PIB) a crescut cu 6.7% an/an (dinamică în temperare de la 10.8% an/an în T2 2016), având o contribuție de 4 puncte procentuale la ritmul anual al PIB. Temperarea/normalizarea consumului a fost determinată de disiparea impactului reducerii cotei TVA la alimente și servicii de alimentație și de un grad mai ridicat de prudență la nivel de populație (rata de economisire a depășit nivelul mediu din Zona Euro), deși dinamica anuală a salariului real s-a consolidat la 14% în T3 2016. Pe de altă parte, consumul public a avut o contribuție nulă la ritmul anual al PIB în T3, în timp ce stocurile au contribuit cu -0.2 puncte procentuale. Contribuție negativă la dinamica anuală a economiei a avut în T3 și cererea externă netă (0.2 puncte procentuale), evoluție care reflectă un proces de echilibrare, pe fondul atenuării decalajului dintre dinamica exporturilor (6.3% an/an) și ritmul importurilor (6.7% an/an).

Din perspectiva ofertei agregate se evidențiază în continuare sectorul IT&C, cu un avans de 15.1% an/an, confirmându-se statutul de stea a economiei. Ramura comerț, reparare auto-moto, transport & depozitare, HORECA a crescut cu 11% an/an, evoluție susținută de mix-ul relaxat de politici economice. Nu în ultimul rând, creștere importantă a consemnat și ramura activități profesionale, științifice și tehnice/activități de servicii administrative și activități de servicii suport, cu 7.8% an/an. Pe de altă parte, sectorul primar, industria și construcțiile au consemnat ritmuri de creștere an/an de 2%, 1.8%, respectiv 2.8% în T3 2016. La nouă luni PIB-ul a urcat cu 4.9% an/an, cererea internă contribuind cu 6.2 puncte procentuale, evoluție influențată de reducerea cotelor TVA, nivelul minim istoric al costurilor de finanțare și redinamizarea creditării, majorarea salariilor, ameliorarea bilanțurilor companiilor și relansarea economiei UE.

Investițiile productive au crescut cu 5.3% an/an, contribuind cu 1.3 puncte procentuale la dinamica anuală a PIB, ca urmare a momentului favorabil din sfera consumului privat și a procesului de relansare economică europeană. Consumul privat a consemnat un avans de 8.9% an/an în perioada ianuarieseptembrie (contribuind cu 5.6 puncte procentuale la ritmul anual al economiei), pe fondul majorării venitului real disponibil al populației și relansării creditării. Nu în ultimul rând, consumul public a avut o contribuție de 0.3 puncte procentuale la dinamica anuală a PIB în primele nouă luni ale anului curent. Pe de altă parte, cererea externă netă a contribuit cu -1.3 puncte procentuale la ritmul anual al economiei, dat fiind că importurile au crescut cu 9.9% an/an, iar exporturile au urcat cu 6.8% an/an. Din perspectiva ofertei agregate sectorul primar, industria și construcțiile au crescut an/an cu ritmuri de 4.1%, 1.8%, respectiv 3.9%. Se evidențiază însă IT&C (cu 13.7% an/an) și ramura comerț, reparare auto-moto, transport și depozitare și HORECA (cu 11.9% an/an). În scenariul central ne așteptăm la creșterea PIB cu aproximativ 5% an/an în 2016 (an de vârf al ciclului economic post-criză), într-o evoluție determinată de cererea internă (investițiile productive și consumul privat ar putea crește cu 5.2% an/an, respectiv 7.2% an/an). Vom revizui acest scenariu în ianuarie 2017, după ce INS va publica datele provizorii (2) pentru T3 2016.