Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) atrage atentia utilizatorilor de telefonie si internet mobil asupra roaming-ului involuntar care poate aparea in localitatile de granita de pe teritoriul Romaniei, in cazul in care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automata a retelei. In acest caz echipamentul mobil se va conecta automat la reteaua operatorului cu cel mai bun semnal in punctul in care se afla utilizatorul.
Fiind vorba de localitati aflate la granita, este posibil ca echipamentul mobil sa se conecteze la reteaua unui operator din tara vecina, iar utilizatorul sa fie facturat pentru serviciile utilizate la tarife de roaming.
Faptul ca ati folosit telefonul/tableta in roaming involuntar nu va scuti utilizatorii de plata acestui serviciu. Costurile vor fi si mai mari daca este vorba de tari care nu sunt membre UE si in care nu se aplica tarifele de roaming reglementate la nivelul Uniunii, precum Republica Moldova, Serbia si Ucraina.
Accesarea involuntara a serviciilor de voce sau date in roaming poate fi evitata la granita Romaniei cu statele vecine prin selectarea manuala a retelei , prin solicitarea operatorului de a activa serviciul de roaming numai la cerere si prin verificarea retelei la care e conectat telefonul sau tableta inainte de a le utiliza, in cazul in care selectarea retelei ramane pe modul automat.
Conform masuratorilor efectuate de ANCOM, in majoritatea judetelor aflate la granita exista puncte in care telefoanele sau tabletele pot intra in roaming involuntar, cele mai multe localitati in care apare acest fenomen fiind situate in judetele: Satu Mare (63 de localitati, pe granita cu Ucraina si Ungaria), Botosani (43 de localitati, pe granita cu Ucraina si Republica Moldova), Timis (39 de localitati, pe granita cu Serbia si Ungaria), Iasi (35 de localitati, pe granita cu Republica Moldova) si Bihor (33 de localitati, pe granita cu Ungaria).