La a doua ședință de politică monetară din 2017, banca centrală a SUA, FED, a majorat rata de dobândă de referință la (0.75%-1.00%). Decizia, în linie cu așteptările pieței financiare, a fost determinată de climatul pozitiv din piața forței de muncă și de convergența inflației spre ținta FED. Banca centrală a semnalat încă două majorări de dobândă cu 0.25% în 2017. Decizia și semnalele FED, știrile companiilor (AT&T, Twitter, Southwestern) și evoluțiile din piețele internaționale de materii prime au avut impact pe piața financiară miercuri. Rata de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani s-a redus la 2.50%, iar indicele Dow Jones a crescut cu 0.5%.
În cazul României, în cadrul Raportului economic pe 2017 Comisia Europeană atrage atenția cu privire la riscul derapajului fiscal-bugetar și la intensificarea inegalității veniturilor. Previziunile CE indică o pondere a deficitului bugetar în PIB de 3.6% în 2017 și 3.9% în 2018. Sectorul de construcții s-a stabilizat în ianuarie, pe fondul eliminării taxei pe construcții speciale și a momentului pozitiv din sfera rezidențială (susținut de costurile reduse de finanțare, Programul Prima Casă și majorarea veniturilor populației). Climatul din piețele externe și știrile interne s-au resimțit pe piața financiară miercuri. Pe piața monetară se notează scăderea ratelor de dobândă pe scadențele foarte scurte: overnight la 0.16%/0.41%.
În zona euro, conform datelor Eurostat, numărul de locuri de muncă din economie a crescut cu 0.3% trimestru/trimestru și cu 1.1% an/an în T4 2016, evoluție determinată de continuarea ciclului investițional post-criză. În 2016 numărul de locuri de muncă s-a majorat cu 1.3% a/an, către cel mai ridicat nivel din 2008. Rezultatele preliminare indică faptul că în Olanda partidele de centru-dreapta au câștigat alegerile, rata de participare depășind 80% (maximul din ultimele decenii). Altfel spus, olandezii au votat împotriva populismului și extremismului.