ANALIZĂ: Costul de finanțare a ajuns la nivelul maxim din iulie 2015

Rezervele internaționale au crescut cu 0.9% lună/lună la 38.3 miliarde EUR în ianuarie (nivelul maxim din primăvara anului 2012), conform BNR. Valoarea rezervei de aur a urcat cu un ritm lunar de 1.9%, la 3.7 miliarde EUR, în timp ce rezervele valutare au consemnat un avans de 0.8%, până la 34.5 miliarde EUR (maximul din toamna 2013), potrivit unui raport al Băncii Transilvania. Ne așteptăm ca ponderea rezervelor internaționale în PIB să se mențină peste 20% pe termen mediu, un nivel confortabil mai ales în perioadele de incertitudine. Climatul din piețele externe și știrile interne s-au resimțit pe piața financiară miercuri, în contextul în care rata consumului rămâne ridicată, fapt reflectat de vânzările retailerilor. Pe piața monetară ratele de dobândă au continuat să crească ușor pe majoritatea scadențelor: overnight la 0.20%/0.48%. Curba randamentelor s-a deplasat în sus, în medie cu șapte puncte bază, avansul fiind mai pronunțat pe scadențele medii-lungi: la 10 ani rata de dobândă a urcat cu 12 puncte bază la 3.81% (cel mai ridicat nivel din vara anului 2015).

În zona euro, industria prelucrătoare a accelerat în ianuarie, evoluție influențată și de deprecierea euro. Indicatorul PMI calculat de Markit Economics a urcat cu 0.3 puncte lună/lună la 55.2 puncte (maximul din aprilie 2011), notându-se dinamica componentei comenzi noi. Accelerarea industriei prelucrătoare, rezultatele financiare trimestriale (BBVA, Volvo, Roche, Siemens) și evoluțiile din piețele internaționale de materii prime au avut impact pe piața financiară miercuri. Rata de dobândă la titlurile de stat germane pe scadența 10 ani a urcat la 0.47%, indicele EuroStoxx 50 a crescut cu 0.9%, iar EUR/USD s-a apreciat cu 0.33%, la 1.0790 (cursul BCE) (cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii noiembrie).

În SUA, ritmul industriei prelucrătoare a accelerat în ianuarie (indicatorul PMI, în urcare cu 1.5 puncte lună/lună la 56 puncte, maximul din noiembrie 2014), notându-se consolidarea comenzilor și dinamica producției și locurilor de muncă. Pe de altă parte, construcțiile s-au ajustat cu un ritm lunar de 0.2% în decembrie. Nu în ultimul rând, în sectorul privat numărul de locuri de muncă a accelerat în ianuarie, la 246 mii (maximul din decembrie 2015), ceea ce reflectă graba companiilor în a angaja înainte de creșterea mai puternică a salariilor și a costurilor de finanțare.