Agenția pentru Dezvoltare Comunitară ”Împreună” a câștigat premiul European Roma Spirit Award 2016

premiu-ersa_agentia-impreuna În cadrul primei ediții a European Roma Spirit Award – ERSA 2016, Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară ”Împreună” a fost desemnată Organizația Non-Guvernamentală a anului pentru dezvoltarea proiectului „Ce vrei să te faci când vei fi mare?” menit să îmbunătățească perspectivele educaționale ale copiilor și tinerilor romi.

Recunoscut de comisarul pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei, Premiul ERS a fost inițiat de Asociația pentru Cultură, Educație și Comunicare (Association for Culture, Education and Communication – ACEC), Ministerul de Afaceri Externe și Europene al Republicii Slovacia și de către Biroul Plenipotențial al Guvernului Slovac pentru Comunități Roma ca o platformă de recunoaștere a contribuțiilor pozitive ce au ca scop incluziunea socială a romilor.

Îmi place să cred că noi nu implementăm proiecte, ci clădim viziuni. «Ce vrei să te faci când vei fi mare?» a apărut din nevoia noastră de a arăta romii invizibili pentru societate care au reușit să se dezvolte profesional-academic făcând față presiunilor sociale și discriminării. Ei se pot transforma în modele de urmat, atât de necesare copiilor lipsiți de perspective din aceste medii”, a spus Gelu Duminică, directorul Fundației Agenția de Dezvoltare Comunitară ”Împreună”.   

Ce vrei să te faci când vei fi mare?” este întrebarea de la care pleacă proiectul omonim inițiat de Fundaţia Agenția ”Împreună” în 2011 alături de Reprezentanța UNICEF în România în cadrul Campaniei pentru participare școlară „Hai la școală!”. Proiectul comun Agenția ”Împreună” – UNICEF se adresa în special copiilor din mediul rural și din comunități dezavantajate având ca obiectiv să le întărească încrederea în sine și în reușita lor dincolo de barierele sociale și educaționale. , prin intermediul a două filme și a unei cărți, aproximativ 15.000 de copii și adolescenți au fost inspirați de poveștile de viață ale unor adulți și tineri romi care au reușit să depășească situații dificile și să-și urmeze visurile. Cele două filme documentare pot fi vizionate pe pagina dedicată: http://cevreisafacicandestimare.agentiaimpreuna.ro/si-altii-ca-tine/.

Premiul obținut de «Ce vrei să te faci când vei fi mare?» reprezintă o confirmare a importanței pe care o au visurile și aspirațiile pentru orice copil și, în special, pentru cei din medii defavorizate. Puterea exemplului și poveștile de succes ale romilor invizibili îi încurajează pe copii să lupte pentru a-și îndeplini visurile. Toți copiii pot să devină ceea ce își doresc dacă luptă cu propriile limite și sunt sprijiniți de colegi, părinți și profesori în parcursul lor educațional”, a declarat Luminița Costache, Specialist Educație, UNICEF în România.

 

Cele mai recente

Distribuie articolul

De citit la cafea

Abonează-te la Newsletter-ul CAFEmedia.ro și te vom anunța când publicăm un articol nou.