AAFBR: România are nevoie de echilibru intern pentru a depăşi cu bine incertitudinile şi tensiunile geopolitice

iancu-guda_presedinte-aafbr Schimbările geopolitice din plan extern alături de recentele măsuri electorale din plan intern impun necesitatea unui echilibru intern bazat pe măsuri economice conservatoare şi orientate pe termen lung, mai ales că ritmul de creştere a economiei locale, cel mai ridicat din Uniunea Europeană, nu este fundamentat pe baze sustenabile precum consolidarea clasei de mijloc, potrivit Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), care a organizat, marţi, cea de-a VIII-a ediție a conferinței sale anuale. Polarizarea mediului de afaceri, plafonarea investiţiilor străine directe, schimbarea cerinţelor de pe piaţa forţei de muncă, ca urmare a economiei globale bazate pe cunoaştere, sunt provocările la care România va trebui să găsească soluţii.

“Mediul de afaceri este afectat de un fenomen puternic de polarizare, în condiţiile în care cele mai mari o mie de companii din România generau la finalul anului 2015 aproape 49% din valoarea adăugată în economie, comparativ cu doar 35% în 2008. În acest context, cei bogaţi devin şi mai bogaţi, iar cei sărăci sărăcesc şi mai mult. Astfel, pătura de mijloc, atât în rândul populaţiei, cât şi în rândul mediului de afaceri, devine tot mai subţire şi mai puţin capabilă să reprezinte acel element de amortizare a şocurilor negative cauzate de o posibilă viitoare criză financiară”, a declarat Iancu Guda, Președinte AAFBR.

Există premisele necesare unor intrări de capital semnificative, însă blocajele din economie fac ca investiţiile străine directe să stagneze.

“Încă nu putem vorbi despre un avânt economic puternic şi sustenabil în România. Investiţiile străine directe se plafonează la 2% din PIB de şapte ani, volumul lucrărilor de construcţii nu şi-a revenit încă la nivelul atins înainte de criza financiară, în timp ce productivitatea muncii în industrie stagnează de aproape doi ani. Sunt semne clare că blocajele de producţie şi de creştere economică solidă persistă, iar soluţionarea lor necesită mai multă atenţie”, a declarat Rozalia Pal, Vicepreședinte AAFBR.

Conferința cu tema “Echilibrul intern în contextul tensiunilor geo-politice” a fost organizată cu sprijinul Băncii Naționale a României.

“Echilibrul mondial al puterii se schimbă. Geopolitica unipolară va fi contestată şi noi puteri vor apărea în contextul în care centrul economic de gravitaţie se deplasează spre Pacific, iar puterile tradiţionale din Europa sunt percepute ca fiind în declin. Perspectivele geopolitice, economice, tehnologice şi sociale arată o lume extrem de interconectată şi complexă. Criza financiară a dus la corecţii dureroase în unele locuri, iar rapida dezvoltare a noilor tehnologiilor informaţionale a crescut discrepanţa dintre «ceea ce vezi» şi «ceea ce primeşti»”, a conchis Alvaro Ortiz, Economist Șef Piețe Emergente al BBVA Research.

Ediția din acest an a conferinței AAFBR i-a avut ca parteneri pe: Coface, Institutul Bancar Român alături de sponsorii ACCA, Cardoil Avantaj, Erste Asset Management, Intercapital Invest, Publica și Grayling România.

Cele mai recente

Distribuie articolul

De citit la cafea

Abonează-te la Newsletter-ul CAFEmedia.ro și te vom anunța când publicăm un articol nou.