50 de copii au făcut terapie în Tabăra de Artă și Solidaritate de la Desești

Tabara de Arta si Solidaritate_DEsesti 2016_Foto Gabriela Rosus_a 50 de copii și tineri cu vârste între 12 și 21 de ani, beneficiari ai programelor Fundației Hope and Homes for Children România, au participat la cea de-a XII-a ediție a Taberei de Artă și Solidaritate, organizată între 21 și 28 august în Desești (județul Maramureș). Copiii și tinerii participanți au beneficiat de îndrumarea a 50 de artiști – profesori și pictori din Marea Britanie, Ucraina și România – care le-au devenit mentori pentru o săptămână. Tabăra a fost organizată de Parohia Ortodoxă Desești, în parteneriat cu Hope and Homes for Children România, și susținută de BRD Groupe Société Générale și angajații companiei prin programul «Super Oameni pentru Super Șanse».

Ediția de anul acesta a avut ca temă “Tradiția în lumea satului”. Atelierele de pictură s-au desfășurat zilnic în diferite locuri din satul Desești, unde tinerii au lucrat sub îndrumarea unor pictori consacrați din Iași, Constanța, Curtea de Argeș, Baia Mare, Sighetu Marmației, Bacău, Neamț, precum și din Ucraina și Marea Britanie. Ghidați de profesorii lor, tinerii artiști au dat frâu liber imaginației și au realizat tablouri înfățisând lumea satului, redând în cele mai frumoase ipostaze și culori frumusețea Maramureșului.

Cei 50 de copii care au luat parte la tabăra de artă de la Desești provin din casele de tip familial dezvoltate de Hope and Homes for Children, precum și din programele de asistență maternală și cele de prevenire a separării copilului de familie pe care fundația le derulează în județele Iași, Neamț, Botoșani, Bistrița, Cluj și Maramureș. Pe parcursul celor șapte zile, tinerii au avut parte de un program bogat, cu multe activități artistice și culturale, dar și distractive.

În prima zi, participanții au făcut o excursie la Cimitirul Vesel din Săpânța, unde au fost prezentate lucrări realizate în edițiile anterioare ale taberei. Joi, 25 august, a avut loc lansarea primului număr al revistei ”Cronica Satului Desești”, editată sub egida Asociației Culturale ”Nichita Stănescu” și a Parohiei Ortodoxe Române Desești. În fiecare seară, tinerii și mentorii lor s-au adunat în jurul focurilor de tabără, unde i-au privit și ascultat pe artiștii invitați din zonă. S-a cântat și s-a dansat alături de ansambluri de muzică și dans din Sighetul Marmației și s-au ascultat poezii recitate de actorul Claudiu Pintican din Baia Mare. Pentru prima dată de când se desfășoară tabăra, aceasta a inclus și alte 3 ateliere, în plus față de pictură: atelier de tehnici de supraviețuire atelier privind delincvența juvenilă, ambele în colaborare cu Jandarmeria Română, și atelier artistic de cântec și dans popular specifice zonei Desești.

În cei 12 ani de când a fost creată Tabăra de Artă și Solidaritate, peste 300 de copii din sistemul de protecție din România au realizat împreună cu peste 300 de artiști plastici consacrați aproximativ 1000 de lucrări de artă plastică. Rezultatul muncii celor 12 ani a fost folosit constant pentru dezvoltarea taberei și sprijinirea casei de tip familial din Hoteni și ulterior a celei din Desești, precum și la popularizarea îngrijirii copilului în servicii bazate pe familie și comunitate ca alternativă la îngrijirea în instituții”, a afirmat Otto Sestak, directorul național al Hope and Homes for Children.

Ca în fiecare an, sătenii din Desești s-au implicat cu tot sufletul în organizarea evenimentului. Ei i-au găzduit pe pictori și i-au îmbrăcat pe participanți cu straie autentice maramureșene, pentru a fi în ton cu oamenii din comunitate.  Anul acesta, participarea copiilor și tinerilor beneficiari ai programelor Fundației Hope and Homes for Children a fost susținută de BRD Groupe Société Générale.

Cele mai recente

Distribuie articolul

De citit la cafea

Abonează-te la Newsletter-ul CAFEmedia.ro și te vom anunța când publicăm un articol nou.