Peste 160.000 de joburi noi disponibile în România în prima jumătate a anului 2023

Peste 160.000 de persoane au fost angajate în prima jumătate a anului financiar curent, la același nivel cu cel din aceeași perioadă a anului trecut. Ca și în anii precedenți, sectoarele de retail și servicii sunt cei mai activi angajatori, dar odată cu apropierea verii, turismul ocupă un loc important. Cu 20.000 de noi locuri de muncă de la începutul anului și mai ales în ultima lună, sectorul turismului a ocupat locul patru în clasamentul angajatorilor, după industria alimentară, aflată pe locul trei.

Tot spre deosebire de anul trecut, se observă o tendință descrescătoare a intenției angajatorilor de a recruta pentru poziții remote. Astfel, de la începutul anului și până acum, au fost postate aproape 10.000 de joburi remote (dintr-un total de peste 160.000 de joburi), în timp ce anul trecut numărul acestora era de aproximativ 17.000. În scădere față de 2022 se regăsesc și joburile din străinătate: din ianuarie și până acum, au cumulat 6,7% din numărul total de locuri de muncă postate versus 8,7% în 2022.

„Împărțite pe domenii de activitate, de la începutul anului și până acum, au fost postate 40.000 de joburi pentru retail, 26.000 pentru servicii, 21.000 pentru industria alimentară și 20.000 pentru turism. 87,4% dintre joburile scoase anul acesta în piață de angajatori au fost pentru România și au reprezentat joburi pentru care este necesară prezența la birou. Dacă nu zilnic, măcar 2-4 zile pe săptămână. Această schimbare de poziționare a angajatorilor față de munca remote a fost una dintre tendințele importante ale acestui an pe piața muncii. S-a lovit, însă, de o dorință în creștere a candidaților pentru a aplica la job urile care le permit să decidă singuri de unde vor să lucreze”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

În acest sens, din cele 4,4 milioane de aplicări înregistrate în perioada 1 ianuarie – 30 mai, 83,6% au fost pentru joburile din România, non – remote, 14,7% pentru cele remote și 1,7% pentru străinătate. Comparativ cu anul trecut, rămâne identic procentul aferent aplicărilor pentru oportunitățile din afara țării, însă crește cel pentru remote și scade cel pentru joburile care necesită prezența permanentă la birou.

Cele mai multe aplicări au fost direcționate către anunțurile angajatorilor din retail. Urmează serviciile, sectorul de call center / BPO, IT / telecom, financiar bancar, turism și industria alimentară.

O altă tendință importantă pentru această primă jumătate de an este legată de creșterea numărului de joburi care au salariul afișat în anunțul de angajare. Dacă în primul semestru al anului trecut sub 30% din joburile postate aveau salariul publicat în anunțul de angajare, anul acesta, procentul a urcat la aproape 40%. Concret, 53.000 de locuri de muncă aveau salariul menționat și vizibil pentru toți candidații.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *