Companiile pot economisi 5-10% cu spațiile de birouri neamenajate

Potrivit unei analize Colliers, tot mai mulți dezvoltatori de clădiri de birouri încep să livreze chiriașilor spații neamenajate, în format „cold shell”, fără instalații și finisaje,  deoarece au devenit foarte rare cazurile în care viitorii chiriași folosesc spațiul preluat exact așa cum este amenajat de către proprietar, adică în format „warm shell”.

În practică, cei mai mulți chiriași investesc cel puțin 30 euro pe metrul pătrat din bugetul de amenajare pentru demolările și reconfigurările necesare pentru adaptarea spațiului în funcție de nevoile specifice și de planurile strategice.

Divizia de Construction Services a Colliers România a oferit, anul trecut, servicii de tip Design & Build pentru mai bine de 10.000 de metri pătrați, valoarea bugetelor gestionate depășind 4 milioane de euro.

Relocările și extinderile nu mai sunt pentru companii doar oportunități de optimizare a spațiului de birou, ci și o ocazie de a crește satisfacția, productivitatea și implicarea angajaților, care se reîntorc treptat și fizic la serviciu. Astfel, proprietarii de clădiri în dezvoltare se aliniază noilor tendințe din piața de birouri și, în clădirile noi, livrează către chiriași spații în format „cold shell”, pe care aceștia din urmă le amenajează în funcție de obiective, mod de lucru și diferite aspecte legate de cultura organizațională.

„Din experiență, costurile pentru amenajările de office pot fi eficientizate dacă se închiriază spații în format „cold shell” în loc de „warm shell”, cum se practică în general în piață. Conceptul de predare spațiu în format “cold shell” nu este nou, el fiind deja aplicat cu succes de mulți ani în sectorul de retail. Analizând datele strânse în peste 12 ani de activitate de project management, considerăm că livrarea de spații de birouri la cheie are impact negativ în graficele de execuție și în bugete inclusiv pentru dezvoltatorii de clădiri. În plus, există unele dezavantaje și din punctul de vedere al criteriilor de mediu, sociale și de guvernanță (ESG), considerând că amenajările de birouri implică montajul de materiale cu amprentă mare de carbon. În varianta “warm shel”, o parte din amenajare are o durată mică de utilizare, demolarea și reconstrucția amplificând emisiile de carbon”, explică Alexandru Atanasiu, Deputy Head Property Management & Construction Services în cadrul Colliers.

Cu alte cuvinte, subliniază consultanții Colliers, bugetul nefolosit în primă fază, prin livrarea spațiului în format „cold shell”, poate fi transferat către viitorii chiriași crescând bugetul de fit out contribution de la tradiționalul 150-200 euro pe metrul pătrat la 300-450 euro pe metrul pătrat, oferindu-le și mai multă flexibilitate. Diferența de 150 de euro pe metrul pătrat reprezintă materiale din categoria tavan casetat, distribuția pe orizontală a tubulaturilor de introducere aer proaspăt și extracție aer viciat, doze de pardoseală pentru electrice și date, echipamente tip ventiloconvectoare, corpurile de iluminat sau sistemul de detecție, altele decât cele obligatorii conform legislației în vigoare în amenajarea “cold shell”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *