“Copiii iubesc natura”, promoveaza educația verde prin implicarea activă a acestora

Prima ediție a inițiativei “Copiii iubesc natura”, susținută de Centrul de Excelență pentru Resurse Educaționale Agro-Alimentare și Dezvoltare Durabilă (AGRIEDU CEX) și de compania Kapiteyn BV din Olanda a ajuns la final. Bulbii floriferi plantați de elevi în toamna anului trecut au transformat școlile participante în adevărate oaze colorate. Toate școlile au documentat fotografic plantarea, evoluția bulbilor și apariția florilor. Cea mai frumoasă fotografie a grădinii școlare a fost declarată cea realizată de Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” din București.

Campania și-a propus să aducă elevii mai aproape de natură, să promoveze educația verde prin implicarea activă a acestora, împreună cu cadrele didactice în plantarea, observarea și îngrijirea bulbilor floriferi.

Iată în cifre cum a decurs această primă ediție:

  • 15 școli și licee din București și județele Ilfov, Ialomița și Buzău au participat la campanie, dar un număr aproape dublu de școli s-au înscris la această primă ediție (selectarea unităților de învățământ a fost realizată în funcție de ordinea înscrierilor).
  • Peste 450 de elevi cu vârste între 6 și 18 ani au fost implicați în acțiunile de plantare a bulbilor din octombrie si noiembrie 2022 și de urmărire a dezvoltării plantelor.
  • Peste 7500 de bulbi floriferi au fost oferiți de Kapiteyn BV din Olanda și plantați de copiii din școlile românești.

Pe lângă plantarea bulbilor, proiectul a avut și o componentă educativă. Profesorii au primit un ghid cu informații despre bulbii floriferi iar elevii au avut la dispoziție un caiet de studiu. Din acesta au aflat informații legate de istoricul și cultivarea bulbilor floriferi, importanța acestora pentru insectele polenizatoare, dar au avut și teme de rezolvat  – de la desene până la observarea naturii din grădina școlară, urmărirea și notarea în caiete a etapelor de dezvoltare a bulbilor plantați.

„Am fost plăcut surprinși de interesul enorm stârnit de inițiativa noastră, de numărul unităților de învățământ care s-au înscris în proiect, dar mai ales de implicarea copiilor și a cadrelor didactice în acest proiect. O mențiune specială țin să fac pentru autoritățile publice locale din sectorul 2 din Capitală care au distribuit informația foarte prompt și, drept urmare, din acest sector au fost cele mai multe școli participante la această primă ediție „Copiii iubesc natura”. Ne dorim să continuăm această campanie în a doua parte a acestui. Obiectivul nostru este de a promova educația <verde> la nivel național, în cât mai multe școli din cât mai multe județe astfel încât să oferim unui număr cât mai mare de copii șansa să învețe despre importanța biodiversității, atât pentru producerea hranei, cât și pentru starea de bine a tuturor”, a declarat Florentina Nanu, Director Executiv al AGRIEDU CEX, coordonatorul inițiativei.

În Olanda, majoritatea școlilor primare au o grădină școlară ca proiect pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 10-12 ani. Ei învață despre bulbi, plante, legume și fructe. Sistemul de grădini școlare există în Olanda de peste 100 de ani. În fiecare an, copiii învață să semene, să planteze, să cultive, să recolteze și să gătească legume și fructe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *