#ÎnStareDeBine 2023: finanțari de 1,2 milioane de euro ONG-uri de la Kaufland si FDSC

Kaufland România și Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) au dat startul ediției 2023 a programului de granturi ‘În Stare de Bine’ dedicat ONG-urilor, alocând o sumă totală de 1,2 milioane de euro, cel mai mare buget din istoria de șase ani a programului.

Față de ediția din 2022, finanțarea alocată de Kaufland România în acest scop a crescut cu 200.000 de euro. La primul apel, bugetul a fost de 600 000 de euro, iar valoarea maximă a granturilor nerambursabile a fost, de asemenea, majorată la 60 000 de euro, cu 10 000 de euro mai mult decât anul trecut.

Programul “În Stare de Bine” urmărește să sprijine și să promoveze un stil de viață sănătos și să reducă inegalitățile sociale pentru persoanele și comunitățile vulnerabile prin activități culturale, sportive și de altă natură.

În primele două runde de apeluri, proiectele câștigătoare vor fi selectate prin intermediul unui concurs de pitch-uri în care ONG-urile selectate își vor prezenta inițiativele în fața unui comitet de evaluare format din membri ai Comitetului de CSR al Kaufland România și membri ai FDSC.

Finanțarea pentru runda a treia a fost alocată pentru un apel special, #ÎnStareSaAjut, cu un buget total de 200.000 de euro. Acesta vizează priorități sociale naționale sau regionale specifice și va fi anunțat la deschiderea apelului.

În acest an, programul finanțat de Kaufland România va sprijini inițiative care integrează pentru prima dată conceptul de intersecționalitate. De exemplu, o inițiativă care vizează îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor romi se va concentra nu doar pe condițiile materiale precare ale familiilor din care provin acești copii, ci și pe discriminarea atât a copiilor, cât și a părinților, accesul slab sau inexistent la educație preșcolară și la servicii sociale și de sănătate, lipsa documentelor de identitate, izolarea (ghetouri urbane de tip trăind în enclave), precum și alte aspecte specifice acestei comunități etnice trebuie luate în considerare. Toate aceste aspecte particulare “se intersectează” (de unde și termenul de “intersecționalitate”) și complică situația acestor copii, necesitând o abordare integrată și multifațetată.

Mai multe informatii despre program și apelurile de proiecte vor fi oferite online într-o sesiune publică de informare, pe data de 3 Aprilie. În plus, acestea pot fi găsite pe siteul programului, www.instaredebine.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *