Sectiunea de Invatare si testare online din cadrul platformei Digitaliada se dovedeste foarte utila in aceasta perioada pentru continuitatea procesului educational, pentru orice profesor si elev din Romania.
Incepand cu data de 10 martie, 300 de noi scoli, 750 de profesori si 1250 de elevi s-au inrolat, profitand de acest Learning Management System gratuit pus la dispozitie de catre Fundatia Orange prin programul Digitaliada.
„In primul rand, gandurile noastre se indreapta spre cei care au fost afectati de COVID-19. In aceste vremuri, facem tot ceea ce tine de noi pentru a asigura buna functionare a platformei Digitaliada pentru profesori, elevi, parinti, si directori – astfel incat sa tina legatura si sa continue scoala. Digitaliada, un program lansat in 2016, promoveaza si sustine educatia cu ajutorul mijloacelor digitale. Platforma de Testare si Invatare a fost adaugata in Digitaliada in toamna anului trecut, la cererea profesorilor cu care lucram in program si este adaptata si imbunatatita continuu. Pe perioada suspendarii cursurilor, acest Learning Management System s-a dovedit foarte util, ajutand profesorii, elevii si parintii sa ramana conectati si sa parcurga lectii, teme si teste online.” – Amalia Fodor, Director Fundatia Orange.
Solutia de Learning Management System lansata de Digitaliada din noiembrie 2019 este in limba romana, este permanent gratuita si poate fi utilizata pe orice tip de echipament. La acest moment, pe platforma exista deja peste 84 de lectii si 1000 de exercitii pentru matematica, iar platforma inregistreaza timpul petrecut de fiecare elev la fiecare lectie si numarul de erori, informatii pe care profesorul si parintele le primesc in mod automat. De asemenea, in Biblioteca virtuala, profesorii, parintii si elevii pot parcurge peste 200 de probleme de matematica pentru clasele a VI-a, a VII-a si a VIII-a, demonstrate in GeoGebra si in Libraria de teste pot utiliza peste 220 de teste pentru diverse materii.
In prezent, platforma este utilizata deja de catre peste 430 de scoli din mediul urban si rural, 2100 de profesori, 6200 de elevi si 2300 de parinti. Profesorii si invatatorii creeaza online teste si teme, elevii parcurg materia, primesc teste si le rezolva, iar parintii primesc programarea cerintelor si rezultatele obtinute de elevi.
Odata cu suspendarea cursurilor, platforma a inceput sa fie folosita de multe scoli interesate sa-si tina elevii aproape. Cosmina Tudose, profesor de matematica la scoala Gimnaziala Saulia, judetul Mures, unul dintre noii utilizatori inregistrati pe platforma, a spus: „Scoala Gimnaziala Saulia este prezenta pe platforma Digitaliada din prima zi de suspendare a cursurilor. Elevii sunt activi, primesc zilnic teme, le incarca, astfel incat regresul la noi la scoala este minimizat. Elevii sunt incantati de posibilitatea impletirii tehnicii moderne cu materiile scolare si de usurinta cu care pot folosi platforma. Vom continua activitatea scolara in platforma de Invatare si testare online pana la intoarcerea la scoala.”
In afara platformei de Invatare si Testare online, pe platforma nationala Digitaliada sunt disponibile peste 1000 de alte resurse educationale digitale. Acestea au fost create pentru dezvoltarea si evaluarea competentelor elevilor pentru invatamantul gimnazial si primar si pot fi folosite in mod gratuit de orice elev, parinte sau profesor:
- peste 500 de teste si evaluari semestriale in format digital, dezvoltate cu ajutorul aplicatiilor Kahoot!, Quizizz si Socrative
- peste 200 de probleme de matematica pentru ciclul gimnazial, demonstrate cu ajutorul aplicatiei GeoGebra
- 25 de tutoriale video pentru predarea matematicii
- peste 500 de resurse digitale pentru invatamantul primar si gimnazial, inscrise de profesori din toata tara in concursul #Digitaliada
Resursele educationale deschise pot fi accesate in mod gratuit, pot fi filtrate pe categorii de interes dupa disciplina, clasa, tipul de lectie si gradul de dificultate dorit. Pentru a fi la curent cu ultimele materiale si resurse incarcate pe platforma, peste 2.300 de parinti, elevi si profesori au creat in ultima saptamana conturi de abonati, ce le ofera posibilitatea de a fi notificati prin e-mail, de fiecare data cand un material din clasa sau materia care ii intereseaza este incarcat.