Documentarele anului rulează la Noaptea Albă a Filmului Românesc

Pe 21 septembrie, la cea de-a 9-a ediție Noaptea Albă a Filmului Românesc, spectatorii din București vor avea ocazia să vadă documentarele românești care au cucerit publicul în marile festivaluri internaționale din ultimul an, o parte din ele nelansate încă în cinema sau pe marile ecrane.

Documentarul ,,Popeasca”, un omagiu adus regretatei actrițe Stela Popescu, va fi pentru prima oară proiectat pe ecran mare în București. Realizat dintr-un colaj de materiale audio-vizuale din 1958 și până în prezent, care include numeroase imagini din arhiva Televiziunii Române, precum și înregistrări din arhiva personală a actriței, filmul biografic regizat de Stanca Radu, nepoata Stelei Popescu, este dezvăluirea sensibilă a unei vieți dedicate scenei.

Cei care încă nu au avut ocazia, îl vor cunoaște pe 21 septembrie pe ,,Caisă”, în documentarul de debut al lui Alexandru Mavrodineanu, încă nelansat în cinema. Acesta spune într-un mod plin de naturalețe și simplitate povestea relației dintre un antrenor de box și un tânăr sportiv foarte talentat, dar a cărui carieră e pusă sub semnul întrebării. Tot înaintea lansării în cinema ajunge la Noaptea Albă a Filmului Românesc și ,,Dacii Liberi”, regizat de Andrei Gorgan și Monica Lăzurean Gorgan. Filmul redă cele mai controversate subiecte ale momentului legate de naționalism și surprinde intrigile iscate în comunitățile de dacologi cu viziuni diferite.

După premiera de la Berlin din secțiunea Forum, ,,Fotbal infinit”, cel mai recent film al regizorului Corneliu Porumboiu, a cucerit spectatorii prin abordarea autentică, încărcată de „momente reuşite de umor fin, care alternează cu introspecţii subtile ale unui protagonist neconvenţional” (The Holywood Reporter).

Nu putea lipsi din line-up nici fabulosul documentar ,,România neîmblânzită” (r. Thomas Barton-Humphreys), narat de Victor Rebengiuc. Realizat în colaborare cu britanicii de la Off the Fence, producţia a fost filmată pe parcursul unui an întreg și prezintă frumusețea sălbatică a României, cucerind spectatorii de toate vârstele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *