INTERVIU Vlad Stoian: Când am decis să plec, m-a mânat mai mult ideea de plecare decât de a mă duce undeva anume

Primele zile de după BAC sunt perioada în care majoritatea absolvenților își definitivează traiectoria pentru următorii trei, patru ani sau chiar pentru toată viața. Unii tineri știu de la 15 ani că vor să se îndrepte către o carieră în medicină, drept sau arhitectură, în timp ce alții așteaptă ca sub presiunea ceasului ce măsoară timpul rămas până la admiterea la facultate să decidă ce vor face mai departe. A doua variantă este și începutul poveștii de succes a unui tânăr român care a aplicat pe ultima sută de metri la o universitate din Marea Britanie, la un program care i-a deschis o mulțime de posibilități. Vlad Stoian ne spune povestea unui absolvent de liceu nehotărât și puțin supărat pe sistemul de învățământ din România.

„A fost practic cel mai general program de licență de business pe care poate să îl urmeze o persoană care nu știe ce să facă cu viața ei”. „Când am decis să plec, m-a mânat mai mult ideea de plecare decât de a mă duce undeva anume. Nu aveam un obiectiv, am vrut mai degrabă să mă depărtez de o experiență neplăcută cu sistemul de învățământ din țară.”, ne-a spus Vlad Stoian, absolvent al University of Portsmouth.

Nu e de mirare că din ce în ce mai mulți tineri se gândesc să plece la studii în afară – multe școli din țară nu au resurse și metode pedagogice adaptate la generațiile tinere, iar în cazul lui Vlad, atitidinea afișată de supraveghetori și modul de organizare a examenului de bac l-au făcut să se gândească să urmeze o facultate în străinătate.

“Imediat după primirea notelor am aplicat cu ajutorul unui consilier EDMUNDO la un program BA Business oferit de University of Portsmouth – a fost practic cel mai general program de licență de business pe care poate să îl urmeze o persoană care nu știe ce să facă cu viața ei, dar care mai târziu m-a lansat în cariera pe care o am acum”, ne-a spus Vlad Stoian.

„Am început Business Studies, un program de tip sandwich, adică trei ani mergi la facultate și un an lucrezi într-o companie. În primii doi ani am fost la cursuri, în anul trei am lucrat într-o bancă în Londra, iar în anul patru m-am pregătit pentru licență. La momentul respectiv, universitatea avea o listă de companii la care puteai aplica, dar era responsabilitatea ta să îți găsești un job unde îți doreai”, a adăugat Vlad.

Neavând posibilități financiare, Vlad a lucrat part-time pe toată durata studiilor în departamentul de Marketing al universității pentru a-și acoperi cheltuielile lunare.

„Am muncit pe parcursul studiilor ca să mă întrețin, pentru că nu aveam bani de chirie de acasă. Am fost marketing officer la universitate, unde veneau părinți și potentiali studenți la Open Days, îi ghidam prin campus și răspundeam la întrebări legate de universitate. În anul patru, după experiențele profesionale din anul trei, țineam discursuri la universitate despre cum poți găsi un job și despre tranziția de la viața de student la viața profesională”, a adăugat Vlad.

Care a fost experienta primului job full-time? Dacă pentru unii părinți și elevi notele de la bacalaureat însumează totalul cunoștințelor și aptitudinilor pe care le poate avea un tânăr, ambiția se pare că nu poate primi note. Dorința de a-și croi un drum și-a spus cuvântul, iar anul trei i-a schimbat viața.

„În anul doi am început să aplic la joburi pentru anul trei, anul sandwich. Nu am știut ce vreau, dar am aplicat la Mattel, la Peugeot și Loyds Banking Group, cea mai mare bancă din UK. Am primit oferte de la toate trei. Prima a venit de la Loyds, pe care am acceptat-o și am plecat în Londra pentru un an, unde m-am îndrăgostit de oraș. La scurt timp au venit și celelalte oferte și nu pot să nu mă gândesc și acum – cum ar fi fost dacă mergeam la Mattel sau Peugeot? Viața mea ar fi fost atât de diferită, poate în marketing, poate nu în Londra.”

Prima jumătate a anului din perioada sandwich și-a petrecut-o în departamentul de prevenire a fraudei de la Loyds, pe ordinea de zi având analiza de date, optimizarea proceselor, găsirea unor modalități de a modifica algoritmii de indentificare a activitităților fraudulente.

„A fost interesant, dar am vrut să încerc și altceva, așa că m-am gândit: dacă până acum am fost pe retail banking, de ce să nu caut un job în investment banking? Am aplicat la toate băncile de investiții și am acceptat o ofertă de la o bancă europeană, una din cele mai mari bănci din lume, unde am făcut un internship de trei luni. Ulterior, m-am întors la facultate cu o înțelegere mai bună a ceea ce vreau sa fac și mi-am concentrat atentia pe finanțe. Am reușit să îmi schimb cursul datorită flexibilității profesorilor pentru ca apoi, în septembrie, să primesc o ofertă pentru un job full-time”, spune Vlad.

Vlad este studentul nehotărât de ieri care astăzi conduce o echipă de strategie și consultanță internă la una din cele mai mari banci din lume Inițial, Vlad a făcut parte din departamentul de operațiuni, unde, pe scurt, se ocupa mai mult de procesele interne și de infrastructura care permite băncii să funcționeze.

„Jobul era interesant. Prin el am învățat tot ce trebuia să știu despre mediul bancar. După opt luni am reușit să automatizez procesele existente și am început să mă concentrez pe proiecte și provocări noi.”

Așa că Vlad, după un an în organizație, s-a îndreptat către un rol nou. Din fericire, compania oferă flexibilitate angajaților, mai ales celor care demonstrează inițiativă.

„Când am început stagiul de practică în 2012, din 30 de interni, eram singurul student care nu venea de la o universitate din Grupul Russel (consorțiu de universități de top din Marea Britanie). Deși în UK se pune accent pe backgroundul academic și de multe ori ești întrebat unde ai studiat?, odată intrat în organizație, am văzut foarte multă flexibilitate, mai ales în momentul în care am decis să mă mut din departamentul de operațiuni către un rol de consultanță.”

Acum Vlad conduce o echipă, al cărui scop este acela de a defini și executa strategia diferitelor părți componente ale băncii.

„Echipa mea redefinește structura departamentului Legal al băncii, luând decizii precum unde vrem să avem amprenta geografică, în funcție de costuri și de disponibilitatea oamenilor, de câți avocați vom avea nevoie și care este structura organizațională optimă etc.”, continuă Vlad.

Sfat pentru absolvenții care se înscriu la Spot Admissions și pentru părinții lor E firesc ca orice tânăr sau părinte să poată vedea cum eforturile de a studia în străinătate se materializează într-o carieră de succes.

“Dar primul job cu siguranță nu va fi cel pe care îl vei avea trei ani mai târziu, trebuie întotdeauna să înțelegi că ofertele de joburi din ultimul an de facultate și primii ani pe piața muncii sunt meniți să te ducă către oportunități. Nu trebuie să te aștepți la cariera ideală din prima zi. Și dacă îți păstrezi opțiunile deschise, oportunitățile sunt aproape nelimitate. E important ca mereu să te întrebi sunt în locul potrivit?, e asta direcția pe care vreau să o urmez?, pentru a vedea dacă ceea ce faci coincide cu planul tău pe termen lung.”

Aceasta e doar una dintre poveștile de succes ale tinerilor care au urmat o universitate în străinătate. Și tu poți unul dintre cei care îți schimbă viața în doar 15 minute. Înscrie-te la Spot Admissions pe 10 și 11 iulie și fă primul pas spre o carieră de succes! Pentru a participa, dosarul tău trebuie să conțină adeverința de bac/ licență și foaia matricolă. Poți afla pe loc dacă ești admis, iar pe parcursul întregului proces de admitere ai suportul gratuit al consilierilor EDMUNDO.

Leave a Reply

Your email address will not be published.