PAID România: inundațiile au provocat cele mai multe daune în 2017

2017 a adus pentru PAID România – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale o creștere a volumului de daune plătite față de anul precedent, de la 2,52 mil. lei la 2,89 mil. lei. În total, au fost achitate despăgubiri pentru 591 de dosare. Cele mai mari pagube, de peste 1,5 mil. lei, le-au produs inundațiile, urmate de alunecările de teren, cu 1,07 mil. lei, și cutremure, cu despăgubiri de 257.930 lei.

Un top 3 al județelor după volumul daunelor plătite în 2017 scoate în evidență:

 • Galați – 443.088 lei
 • Caraș-Severin – 361.187 lei
 • Vâlcea – 313.691 lei

 

”Și 2017 a fost un an în care câteva sute de români au simțit utilitatea unei asigurări obligatorii de locuință și asta în contextul în care nu ne-am confruntat cu dezastre majore. Inundațiile, urmate adesea și de alunecări de teren, produc însă frecvent pagube în România. În tot acest timp, PAID a continuat să se consolideze, pentru a-și putea respecta obligația de a fi alături de românii asigurați, atât în cazul unor evenimente mai scăzute ca intensitate, cât și în cazul unui dezastru de proporții” – Nicoleta Radu, Director General al PAID România.

Acționarii PAID și-au menținut și în anul trecut decizia de a reinvesti întregul profit în consolidarea companiei. În plus, programul de reasigurare al PAID a ajuns la 900 mil. EUR, ceea ce face din Pool cel mai mare cumpărător de reasigurare din regiune. Dincolo de aceste măsuri financiare luate de PAID pentru a se asigura că poate face față oricărei situații, este continuat și planul de instrumentare a daunelor în caz de dezastru extins, foarte important pentru o țară ca România, cu mare expunere la riscuri catastrofale.

În ceea ce privește numărul de locuințe asigurate la finalul anului trecut, acesta era de 1.693.006, reprezentând 18,96% din fondul locativ al României , într-o ușoară scădere față de anul 2016. Repartizarea pe medii rural – urban se face în felul următor: Rural – 24%, Urban – 76%.

”Anul trecut am investit toate resursele necesare în proiecte precum cele legate de infrastructura IT- schimbarea platformei de emitere a polițelor, de instrumentarea cât mai rapidă a daunelor și de securizarea bazelor de date în vederea respectării noilor reguli impuse de GDPR și IDD. Avem încredere că toate aceste investiții vor duce, direct sau indirect, la o creștere a acoperirii prin asigurarea obligatorie a locuinței în România. Deja primele semnale de creștere se văd în rezultatele primelor luni din 2018. Am trecut și peste impactul falimentelor ASTRA Asigurări și CARPATICA Asig fără să înregistrăm scăderi majore, ceea ce e un lucru bun pentru portofoliul nostru”, spune Nicoleta Radu.

Top 3 al celor mai asigurate județe în 2017 arată așa:

 • București – 39 %
 • Ilfov – 35 %
 • Brașov – 30 %

La polul opus al topului, fiind cel mai slab asigurate județe, se află:

 • Vaslui – 8 %
 • Mehedinți – 8 %
 • Olt – 8 %

Cele mai asigurate localități în 2017 au fost:

 • Dumbrăvița (Timiș) – 63%
 • Bragadiru (Ilfov) – 61,57%
 • Sânpetru (Brașov) – 61%

Leave a Reply

Your email address will not be published.