United Way România și Asociația ROI pornesc programul „YEEI! – Antreprenoriat la puterea tinerilor“

YEEI! – Antreprenoriat la puterea tinerilor“ (Youth Entrepreneurship & Employability Initiative) este un program implementat la nivel regional, în România și Ungaria, în 2018-2019, și finanțat de United Way Worldwide, prin generozitatea Citi Foundation.

Programul are ca scop dezvoltarea spiritului antreprenorial al elevilor de liceu și urmărește și dezvoltarea abilităţilor socio-emoționale necesare pentru a avea succes pe actuala piaţă a muncii.

60 de liceeni din București și zonele limitrofe vor beneficia, timp de 10 luni, de cursuri de formare, coaching şi mentorat. Cele mai bune 10 planuri de afaceri propuse de ei vor fi susținute pentru finanțare.

Necesitatea programului „YEEI! – Antreprenoriat la puterea tinerilor“ a apărut ca urmare a unei realități îngrijorătoare. Conform datelor Comisiei Europene, în 2015, peste 6,6 milioane de tineri europeni (cu vârste între 15 și 24 de ani) nu erau angajați și nu urmau vreo formă de educație sau formare profesională. În ciuda numărului crescut de tineri care caută un loc de muncă, angajatorii se plâng de lipsa lor de abilități sau calificare.

În România, rata șomajului în rândul tinerilor (15 – 24 ani) a fost de 20.3% în 2016, conform datelor Institutului Național de Statistică. Programa pentru liceu nu pune accent pe dobândirea de abilități practice, iar după absolvire tinerii nu au deprinderile și cunoștințele necesare pentru a obține un loc de muncă și nici experiența și curajul pentru a urma calea antreprenoriatului.

Pentru tinerii provenind din medii defavorizate, oportunitățile sunt încă și mai reduse și, ca atare, și șansele acestora de a rupe cercul sărăciei și a deveni membri activi și productivi ai societății, adulți independenți financiar.

Accesul la un loc de muncă și stabilitatea financiară pentru tinerii vulnerabili reprezintă o componentă importantă a activității United Way. În cei 14 ani de existență, organizația a sprijinit peste 6.500 de persoane să își dezvolte abilitățile necesare pentru a obține un loc de muncă și a deveni independente financiar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *