Societatea Română de Cancer, singura organizaţie din Europa de Est care câștigă un grant pentru educație în domeniul cancerului metastatic de sân

Societatea Română de Cancer a câștigat un grant în valoare de 25.000 $ prin intermediul programului Seeding Progress and Resouces for the Cancer Community: Metastatic Breast Cancer (SPARC MBC Challenge), lansat la inițiativa Uniunii Internaționale de Control a Cancerului (UICC) în parteneriat cu Pfizer Oncology. Asociația este singura organizaţie din Europa Centrală și de Est între cei 20 de câștigători internaționali din acest an și, totodată, prima din România care a accesat vreodată un grant în cadrul programului. La ediția din acest an a programului SPARC, a doua de la lansarea sa în 2015, s-au înscris 83 de organizații din toată lumea. În urma unei evaluări riguroase, doar 20 de participanți din 19 țări au fost selectați pentru a primi granturi cu o valoare totală de 500.000 dolari cu scopul de a susține și implementa proiectele ce răspund nevoilor specifice ale femeilor cu cancer metastatic de sân la nivel mondial.

Datorită fondurilor accesate, Societatea Română de Cancer va implementa în perioada noiembrie 2017- octombrie 2018 proiectul „Creşterea calităţii vieţii pentru pacientele cu cancer de sân metastatic din România” care vizează să reducă decalajul dintre pacientele din țara noastră și cele din țări mai dezvoltate cu privire la boală și să susțină creșterea gradului de conştientizare cu privire la problemele cu care se confruntă pacientele. Noile tratamente permit în multe cazuri creşterea duratei şi calităţii vieţii la un nivel nesperat până în urmă cu câţiva ani, boala metastatică ajungând să poată fi considerată o boală cronică.

Este absolut necesară schimbarea paradigmei în ceea ce priveşte tratamentul acestor paciente, asigurarea informării corecte a pacientelor şi aparţinătorilor, precum şi asigurarea serviciilor de sprijin necesare integrării familiale, sociale şi chiar profesionale. În acest moment, una din 5 femei din România sunt diagnosticate atunci când cancerul de sân este deja într-un stadiu avansat, iar 90% dintre românce nu au făcut niciodată un control care să le permită să identifice boala într-un stadiu incipient. Prin participarea la programul SPARC MBC Challenge, Societatea Română de Cancer va beneficia și de mentorat și va avea acces la un ghid de bune practici realizat în urma primei ediții a programului din 2015.

„Suntem bucuroși ca am fost selectați printre finaliști de către reprezentații UICC și că urmează să primim finanțare din partea Pfizer pentru a implementa proiectul, dar mai ales că vom putea fi portavocea pacientelor cu cancer în stagiu avansat și a problemelor lor. Din păcate, în prezent, nu există suficiente resurse disponibile pacientelor cu cancer metastatic în cadrul societății, astfel încât, de cele mai multe ori, femeile diagnosticate cu această boală se simt izolate și singure. Ne dorim foarte mult să putem să le oferim acestor femei un sprijin în plus și credem că acest grant va fi un prim pas în această direcție”, a declarat dr. Adriana Melnic, director executiv al Societăţii Române de Cancer.

„Suntem foarte mândri de programul pe care l-am dezvoltat în parteneriat cu Pfizer și sperăm ca, prin intermediul proiectelor finanțate, să ajungem la o cunoaștere mai bună profilului pacientului cu cancer metastatic la nivel mondial”, a spus Prof. Sanchia Aranda, președinte UICC.

Programul Seeding Progress and Resouces for the Cancer Community: Metastatic Breast Cancer (SPARC MBC Challenge) își propune să sprijine grupurile de advocacy, rețelele de spitale, grupurile de sprijin și alte organizații internaționale care au în centrul activității pacientul diagnosticat cu cancer metastatic, opțiunile de tratament, nevoile specifice și provocările la care acesta este expus, care fac demersuri pentru introducerea acestei problematici în programele naționale și mai ales urmăresc reducerea incidenței cancerului metastatic la prima diagnosticare. Uniunea Internațională de Control a Cancerului (UICC) este cea mai mare organizație internațională care are ca scop lupta anti-cancer, având peste 1.000 de organizații membre în 164 de țări.

Misiunea Uniunii este să găsească noi modalități de colaborare între toate acele organizații care sprijină comunitatea pacienților de cancer pentru a reduce povara bolii la nivel mondial și, totodată, să fixeze programele de monitorizare a cancerului pe agendele naționale ale fiecărei țări. Pfizer Oncology urmărește să îmbunătățească viața pacienților diagnosticați cu diferite forme de cancer prin găsirea unor soluții științifice inovatoare și de impact. Acest lucru este posibil mulțumită conștiințelor dobândite de companie în domeniul biologic, moleculelor mici și a immunoterapiei, unele dintre cele mai apreciate din industrie, cât și a colaborărilor cu diferite instituții academice, asociații de pacienți, cercetători individuali, grupuri de cercetare, guverne și alți parteneri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *