EFI Garant Group, prima IFN avand ca principala activitate emiterea de garantii

Guvernul Romaniei a adoptat de curand modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, prin Ordonanta publicata in Monitorul Oficial 708 din 31 august 2017. Noul act normativ prevede si garantarea “obligațiilor fiscale cu scrisoare de garanție emisă de instituțiile financiare nebancare, având în vedere că și aceste instituții au posibilitatea legală de emitere a unor astfel de garanții și, prin urmare, nu se justifică un tratament discriminatoriu cu celelalte instituții de credit”, dupa cum se arata in comunicatul guvernului.

EFI GARANT GROUP IFN SA este prima institutie financiara nebancara inregistrata in Registrul General al Bancii Nationale a Romaniei avand ca principala activitate Emitere de garantii, asumare angajamente de garantare, asumare angajamente de finantare. In acest sens EFI Garant, alaturi de Patronatul Creditului IFN si Diplomat Consult SRL a intreprins o serie de demersuri in vederea modificarii si imbunatatirii cadrului legislativ, precum si a sistemului de supraveghere, actiuni care au dus in final la introducerea garantarii emisa de o institutie financiara nebancara in Codul de Procedura Fiscala.

Instrumentele de garantare asigurate de EFI GARANT GROUP sunt: garantii de buna executie, garantii de mentenanta, garantii de buna plata, garantii pentru sumele retinute, garantii pentru returnare avans si alte garantii emise la cererea clientilor.

Emiterea de garantii este reglementata pe plan international de Regulile Uniforme privind Garanţiile la Cerere, document emis de Camera de Comert si Industrie de la Paris prin Publicaţia 758. Pe plan national, garantiile sunt reglementate de Legea nr.93/2009 privind institutiile financiare nebancare precum si de Noul Cod Civil, in speta art.2321.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *