TIFF Sibiu 2017: Cinci zile de vis pentru cinefili

Timp de cinci zile, cinefili sibieni și turiștii veniți din toate colțurile lumii se vor bucura de o selecție de peste 40 de titluri, in cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania care începe miercuri, 21 iunie, la Sibiu.

TIFF Sibiu 2017 va avea proiecții în patru spații permanente, Piața Mare, Teatrul Gong, Sala Astra Film din Piața Mică și Sala Thalia, precum și trei evenimente speciale, la Palatul de Vară Brukenthal din Avrig, la barajul de la Gura Râului și pe scena de pe lacul Muzeului în Aer Liber din Dumbrava Sibiului.

TIFF Sibiu 2017 se deschide miercuri seară, pe ecranul imens din Piața Mare, de la ora 22.00 cu proiecția multi-premiatului Dumnezeu să ne ierte/ Que Dios nos perdone, în regia lui Rodrigo Sorogoyen. Filmul a fost nominalizat la șase trofee Goya, iar Robert Alamo a primit premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal. Thriller-ul urmărește doi inspectori de poliție care trebuie să rezolve o serie de crime în cel mai scurt timp, înaintea vizitei Papei în Madrid, oraș controlat la sânge de polițiștii speriați de posibilitatea unui atac terorist.

Prima zi de festival propune trei filme la Teatrul Gong, În sânge/ In the Blood (r. Rasmus Heisterberg), Breaking News (r. Iulia Rugină), producție românească adusă în premieră mondială la TIFF-ul din Cluj, cu Andi Vasluianu în rolul unui jurnalist care se confruntă cu moartea operatorului său în timpul unei filmări, și controversatul Safari, al lui Ulrich Seidl, un documentar despre turiștii austrieci care-și petrec verile în Africa, ucigând animale.

Cea mai nouă locație din cadrul TIFF Sibiu, Palatul de Vară Brukenthal din Avrig îi așteaptă pe spectatori cu o comedie spumoasă vizionată de peste 4.5 milioane de francezi. O polițistă irezistibilă – fugi dacă poți/ R.A.I.D. Dingue, regizat de renumitul actor Dany Boon, este povestea primei femei acceptată în echipa de elită R.A.I.D. Partenerul ei este cel mai misogin agent al acestei echipe, iar cei doi primesc misiunea de a opri împreună un grup mafiot. Proiecția va avea loc vineri, 23 iunie, de la ora 22:00, pe Bel Etage, platoul de la intrarea principală în Palatul de Vară.

Sâmbătă, 24 iunie, se râde din nou, de această dată la Barajul de la Gura Râului. Distins cu premiul pentru cel mai bun documentar la premiile UCIN din 2017, filmul Varză, cartofi și alți demoni (r. Șerban Georgescu) are în centrul poveștii un sat dotat cu 1000 de tractoare și 100.000 de tone de cartofi și varză, dar și locuitori care nu știu ce să facă, mai exact, cu ele. Proiecția filmului începe la ora 21:45 și este precedată de un picnic în aer liber, de la 18:00.

Proiecțiile din Piața Mare vor începe în fiecare zi de festival la ora 22:00, intrarea fiind libera. La Teatrul Gong sunt programate zilnic câte trei proiecții, de la orele 18:00, 20:00 și 22:00, iar la Sala Astra Film se vor putea viziona trei filme pe zi, de la orele 17:30, 19:30 și 21:30. Inclusă de anul acesta în programul TIFF Sibiu, Sala Thalia va primi cinefilii pentru două filme pe zi, în ultimele trei zile de festival, vineri, sâmbătă și duminică, de la orele 17:30 și 20:15. Tot vineri, sâmbătă și duminică, cei mici au propriul lor festival de film. Programul EducaTIFF va aduce în ultimele trei zile de festival proiecții speciale dedicate exclusiv celor mici, cu intrare libera in limita locurilor disponibile, filme ce încep în fiecare zi la ora 11.00 și rulează în Sala Astra Film din Piața Mică.

Biletele pentru editia de anul acesta a TIFF pot fi achiziționate în avans de la Info Point-ul din Piața Mare, care va fi deschis zilnic între orele 10:00 și 22:00. De asemenea, biletele sunt disponibile în fiecare spațiu de proiecție și pot fi cumpărate inclusiv în avans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *