Școala și Facebook-ul, terenul de joacă al bullying-ului

GMP PR și Itsy Bitsy lansează campania „Viața secretă a copilului tău”, o inițiativă care își propune să ajute copiii, părinții și profesorii din România să lupte împotriva bullying și cyberbullying (hărțuirea prin intermediul tehnologiei), fenomene extrem de răspândite la nivel mondial, care au luat amploare și în România, cu efecte ce pot fi devastatoare în dezvoltarea celor mici.

Astfel, grupul de inițiativă invită familiile cu copii (5-12 ani) pe 13 mai la primul atelier părinte-copil susținut de psihologi și psihoterapeuți despre bullying și cyberbullying, marcând astfel startul campaniei.

Bullying-ul, teroarea din curtea școlii

Statisticile arată că 82% dintre situațiile de bullying au loc în instituțiile de învățământ. În România, 1 din 3 copii a fost umilit în fața colegilor, iar cei mai afectați de acest abuz emoțional sau fizic sunt băieții cu vârste între 9 – 12 ani. Cu astfel de fenomene copiii se confruntă din ce în ce mai des, începând chiar de la grădiniță, cu consecințe care pot fi ireversibile în dezvoltarea lor.

Studiile internaționale arată că în 75% dintre cazurile în care s-a intervenit bullying-ul s-a oprit. Astfel, cel mai important rol îl joacă “martorii” fenomenului de bullying și lor o să încercam să ne adresăm pe tot parcursul campaniei. Ne propunem ca până la finalul anului să putem avem o comunitate de părinți, copii și profesori aptă să lupte cu forțe proprii împotriva bullying-ului și destul de puternică pentru a interveni atunci când observă un astfel de fenomen, declară Ana Maria Diceanu, Senior Partner GMP PR.

“Bullying-ul este o problemă cu care se confruntă copiii încă de la grădiniță și care se agravează odată cu intrarea la școală. Din păcate, cei mari nu își dau seama de gravitatea situației și nu intervin pentru a preîntâmpina sau a stopa fenomenul de bullying între copii. Surprinzător, dar toți copiii suferă: atât copiii-victimă, cât și cei martori, ba chiar și copiii-abuzatori. Pentru că înainte de a deveni abuzator, acel copil a fost o victimă a cuiva și a învățat pe pielea lui cum e să fii abuzat, iar acum se apăra atacând. Și pentru că bullying-ul este o problemă reală neconștientizată încă, ne-am propus să fim de ajutor părinților și să îi informăm despre gravitatea fenomenului și despre cum își pot ajuta copiii, indiferent în ce tabără se află aceștia: victime, abuzatori, martori, pentru că sănătatea emoțională a tuturor acestor copii este afectată și asta influențează calitatea vieții lor personale și profesionale“, adaugă Nadia Tătaru, co-fondator și director Radio Itsy Bitsy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *