EY Global Banking Outlook: Peste 60% din banci planifica sa investeasca in noi tehnologii

Parteneriatele cu noile companii inovatoare din domeniul tehnologiei sunt cruciale pentru succesul în afaceri, arată studiul EY Global banking Outlook, care are la bază un sondaj derulat în rândul directorilor executivi din aproape 300 de bănci din Europa, America, Africa și Asia-Pacific. Doar 11% dintre executivii băncilor globale se așteaptă ca performanța financiară să se îmbunătățească semnificativ în următoarele 12 luni, se arată în raport. De altfel, în 2016, rentabilitatea medie a capitalurilor băncilor din Europa și din America de Nord a scăzut.

Băncile europene au avut o rentabilitate medie de sub 4% anul trecut, cu mult sub cea a băncilor nord-americane, a căror rentabilitate medie a rămas peste 10%. În pofida eforturilor de reducere a costurilor din ultimii ani, cheltuielile operaționale și administrative s-au redus în medie cu doar 6% între 2011 și 2015, dar impactul asupra profitului a fost anulat de reducerea veniturilor din aceeași perioadă.

„În sectorul bancar românesc, aşteptările privind performanţa financiară sunt ceva mai optimiste, în principal în baza reducerii costului riscului de credit pentru o bună parte dintre bănci, dar şi a stabilizării venitului net din dobânzi sau chiar a unei uşoare creşteri ale acestor venituri pentru o parte mai mică dintre bănci,” a menţionat Gelu Gherghescu, Financial Services Leader EY România.

În ceea ce priveşte managementul riscului, studiul EY arată că gestionarea riscului reputaţional este o prioritate pentru 69% dintre bănci, iar îmbunătăţirea securității cibernetice şi a securităţii datelor este pe agenda a 64% dintre aceste bănci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *