Greenpeace: Pericolul birocrației planează asupra legii contravențiilor silvice

Greenpeace România, Fundația Eco-Civica și Plantăm fapte bune în România avertizează că pericolul birocrației planează asupra legii contravențiilor silvice, cu riscul de a anula pași importanți în lupta cu tăierile ilegale de arbori. Aprobarea OUG 51 / 2016 cu amendamentele necesare stabilite este cea mai sigură și directă cale pentru completarea legii contravențiilor silvice. Orice altă opțiune poate compromite întregul sector silvic și operatorii de bună credință prin vulnerabilizarea legii contravențiilor silvice. Dezinformarea propagată în spațiul public aparține celor care nu-și asumă o comunicare deschisă și onestă, condusă de argumente reale și nu de interese obscure, potrivit comunicatului. Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni „Nostra Silva” prin domnul vicepreședinte Constantin Cătălin Tobescu, propus în funcția de consilier în cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor, pregătește încă de anul trecut terenul pentru respingerea OUG 51 / 2016.

”Pentru aceasta consideră necesar să acuze ONG-urile de mediu de manipulare, dezinformare și lipsă de profesionalism, când de fapt dânșii sunt cei care dezinformează. În dezbaterea de la Ministerul Apelor și Pădurilor din data de 13 februarie, cu domnul Tobescu în rol de moderator părtinitor și abuziv, poziția Greenpeace a fost împotriva abrogării. Pe platforma Fordaq, același domn Tobescu din calitatea de administrator, a pretins ulterior, în mod fals, consens pentru abrogare. Care este miza și ce nu se discută dar este de maximă importanță este procedura prin care se includ aceste amendamente în lege. Varianta cea mai directă și sigură este includerea lor la proiectul de lege de aprobare a OUG 51 (Pl-x 23/2017), adică aprobarea acestei OUG. Din nefericire și fără să existe vreun argument solid, se pare că opțiunea Parlamentului este să introducă aceste amendamente într-un demers legislativ mai vechi (Pl-x 162/2014), care se află în Parlament din 2014. Acesta a constituit baza de la care a pornit OUG 51”, se arată în comunicatul Greenpeace.

Prin aprobarea vechiului proiect de lege s-ar abroga OUG 51 / 2016. Acționând astfel, apare riscul de a compromite continuitatea legislativă, efectele pozitive ale legii și munca depusă până acum pentru amendarea acesteia. Toate efectele produse de articolele care ar fi respinse se anulează în lipsa unor prevederi exprese a noii legi, deci pot fi contestate în instanță. Există apoi riscul ca în cazul în care legea de respingere nu conține prevederi speciale cu privire la efectele juridice deja produse, aceasta să poată fi neconstituțională. Cu alte cuvinte, din cauza procedurii forțate, legea devine vulnerabilă în fața unor eventuale contestări la Curtea Constituțională a României. Apoi este posibil ca în lipsa unor prevederi speciale, abrogarea să între în vigoare înainte de intrarea în vigoare a noii legi. Pentru întreg acest interval s-ar dezincrimina de facto toate contravențiile care nu se regăsesc în legea de bază 171 / 2010, pentru că aceasta din urmă ar fi legea aplicabilă pentru respectiva perioadă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *