Analiza KeysFin: Focus pe investiţiile în construcţiile din regiunea Moldovei

O radiografie a situaţiei economice din judeţele Iaşi, Bacău, Botoşani, Neamţ, Suceava şi Vaslui, realizată de KeysFin pentru Arabesque, principalul jucător din piaţa materialelor de construcţie, arata ca investiţiile în construcţii sunt esenţiale în Moldova, zonă care are un potenţial de creştere semnificativ, datorită costurilor logistice reduse şi a oportunităţii de dezvoltare a unor facilităţi specifice zonelor dezvoltate.

Potrivit datelor statistice, cifra de afaceri din sectorul construcţiilor din Regiunea Nord-Est a depăşit anul trecut nivelul de 8 miliarde de lei (cifre provizorii), cu aproximativ un miliard de lei peste nivelul din 2015 (7,18 mld. lei) şi cu mai mult de 2,4 miliarde lei faţă de 2014 (5,57 mld.lei).

În topul cifrei de afaceri la nivel regional, pe 2015, judeţul Iaşi conduce cu 2,03 miliarde de lei (2015), urmat de Bacău (1,69 mil..lei) şi Suceava (1,35 mil.lei).

 „Există un potenţial de investiţii foarte bun, mai ales în jurul oraşelor Iaşi, Bacău sau Suceava, acolo unde asistăm la un reviriment economic, în special în sectoarele inovative. Acesta trebuie susţinut de investiţii cu rol de catalizator, precum cele în construcţii, vitale pentru dezvoltarea infrastructurii. Plusul se va propaga la nivelul pieţei forţei de muncă şi va contribui la creşterea nivelului de trai în regiune”, afirmă Cristian Matei, directorul de retail Arabesque.

Cresterea economică din ultimii ani se vede în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de producţie. Datele din piaţă arată un avans semnificativ al cererii pentru materiale de construcţii necesare pentru dezvoltarea de imobile, dar şi pentru renovarea şi extinderea celor existente. Acestea sunt motivele pentru care Arabesque va deschide la Iaşi primul său magazin de retail, pe 9 martie, sub noul brand MatHaus. Este vorba despre o investiţie de 10 milioane de euro care urmează să deservească întreaga regiune.

Iaşiul reprezintă pentru noi o bună oportunitate de creştere, iar prin investiţii care adaugă valoare, se atrag furnizori şi beneficiari, dezvoltându-se, astfel, lanţuri economice absolut necesare pentru creşterea economică în această regiune”, afirmă reprezentantul companiei.

Potrivit radiografiei economice a Regiunii de Nord-Est, investitorii în construcţii sunt, în principal, bărbaţi cu vârste între 45 şi 65 de ani, cu experienţă în mediul de business, care investesc în primul rând în dezvoltarea de imobiliare private (blocuri, vile) şi de afaceri (unităţi turistice, sedii de firmă, spaţii comerciale). Semnificativă este însă şi creşterea apetitului clienţilor particulari pentru investiţii imobiliare, renovări şi amenajări.

Iaşiul avea înregistrate in anul 2015- 1546 de firme de construcţii cu 11.153 de angajaţi, iar la polul opus se situa Vasluiul, unde erau numai 540 de companii, cu 2885 de salariaţi, şi Botoşaniul, cu 448 de firme şi 3811 angajaţi.

Corelând datele cu evoluţia pieţei, putem spune că, pe ansamblu, am asistat la o maturizare a pieţei, dovadă că numărul firmelor de construcţii s-a redus de la 7076 în 2014 la 6481 în 2015, în contextul în care cifra de afaceri a continuat să crească”, afirmă experţii de la KeysFin.

Pentru investitorii pe termen mediu şi lung, situaţia este privită ca o oportunitate.

Există loc de afaceri în piaţă, mai ales pentru investiţiile greenfield, pentru facilităţi de producţie. Costurile logistice reduse (preţul terenurilor, forţa de muncă etc.) şi oportunitatea dezvoltării unor facilităţi specifice zonelor dezvoltate reprezintă oportunităţi pe care, cu siguranţă, oamenii de afaceri care gândesc pe termen lung le întrevăd”, spun analiştii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *