Volumul creditelor restante a crescut cu un ritm lunar de 1%, la 13.4 miliarde RON în ianuarie, conform datelor BNR, iar în dinamică an/an acest indicator a scăzut cu 35.8%, potrivit unui raport al Băncii Transilvania. Astfel, rata creditelor restante a urcat de la 5.96% în decembrie la 6.07% în ianuarie (componentele RON și valută au crescut cu câte 0.1 puncte procentuale, la 4.7%, respectiv 7.8%), dar se situează aproape de minimul din prima jumătate a anului 2010.
Climatul macro-financiar internațional și factorii interni au avut impact pe piața financiară vineri. Pe piața monetară ratele de dobândă au crescut pe scadențele foarte scurte (overnight la 0.20%/0.47%), pe fondul debutului unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii și a plății impozitelor lunare către stat. Curba randamentelor s-a consolidat: rata de dobândă la 10 ani la 3.63%. La licitația suplimentară statul a atras 45 milioane RON, prin titluri cu scadența în iulie 2027, la un cost mediu anual de 4.07%.
În zona euro, în absența unor informații macroeconomice relevante din plan regional piața financiară a reacționat vineri la știrile din sfera companiilor (Vivendi, BASF, RBS) și la evoluțiile din piețele internaționale de materii prime. Rata de dobândă la titlurile de stat germane pe scadența 10 ani s-a redus la 0.18%, indicele EuroStoxx 50 a scăzut cu 0.9%, iar EUR/USD s-a apreciat cu 0.34%, la 1.0609 (referința BCE).
În SUA, încrederea consumatorilor s-a deteriorat în februarie (conform indicatorului Michigan, în scădere cu un ritm lunar de 2.2 puncte, la 96.3 puncte), evoluție care poate fi interpretată sub forma unei ajustări normale, după ce în ianuarie a fost atins maximul din 2004. Pe de altă parte, climatul din piața imobiliară se consolidează: vânzările de case noi au crescut cu 3.7% lună/lună în ianuarie, la 555 mii unități, anualizat.