RAPORT: Creditele și depozitele au suferit o ajustare a dobânzilor în ianuarie

Datele comunicate de Banca Națională a României (BNR) indică o ajustare a creditului neguvernamental cu 0.9% lună/lună, la 218 miliarde RON în ianuarie: segmentele RON și valută au scăzut cu ritmuri lunare de 0.6% (la 125.1 miliarde RON), respectiv 1.4% (la 92.9 miliarde RON), potrivit unui raport al Băncii Transilvania. Totodată, depozitele neguvernamentale s-au diminuat cu 1.3% lună/lună la 270.5 miliarde RON, conform statisticilor BNR. Aceste evoluții au fost influențate de intensificarea percepției de risc, în contextul tensiunilor din sfera publică. Evoluțiile din piețele externe și factorii interni s-au resimțit pe piața financiară joi. Pe piața monetară se notează majorarea ratelor de dobândă pe scadența tomorrow next (0.19%/0.47%), date fiind finalul perioadei de constituire a rezervelor și proximitatea plății impozitelor lunare la stat. Evoluția a avut loc în contextul în care trendul crescător pe piața bunurilor de larg consum continuă.

Pe piața obligațiunilor suverane ratele de dobândă au crescut marginal, la 10 ani cu un punct bază la 3.62%. Statul a redeschis o emisiune de titluri scadentă în iulie 2027 și s-a împrumutat cu 300 milioane RON, la un cost mediu anual de 4.07%, în creștere cu 11 puncte bază față de nivelul înregistrat la licitația de la finalul lunii ianuarie. În zona euro, semnalele de politică monetară din SUA, știrile companiilor (Telefonica, Barclays, Veolia, Peugeot) și dinamica cotațiilor internaționale la țiței au influențat piața financiară în ședința de tranzacționare de joi. Rata de dobândă la titlurile de stat germane pe scadența 10 ani a scăzut la 0.23%, indicele EuroStoxx 50 a pierdut 0.2%, iar EUR/USD s-a apreciat cu 0.57%, la 1.0573 (cursul BCE).

În SUA; dinamica lunară a prețurilor caselor a decelerat la 0.4% în decembrie, dar ritmul trimestrial s-a consolidat la 1.5% în trimestrul IV 2016, evoluție susținută de ameliorarea veniturilor populației și de climatul favorabil din piața creditului. Climatul pozitiv din piața forței de muncă se consolidează: numărul solicitărilor inițiale de ajutor de șomaj a crescut cu 6 mii, la 244 mii săptămâna trecută, dar solicitările existente au scăzut cu 17 mii, la 2.06 milioane în prima săptămână din februarie (minimul din anii 1970).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *