NN: 2016 a fost cel mai bun an din ultimul deceniu

NN România a înregistrat performanțe foarte bune pentru toți indicatorii de business în 2016. NN a raportat prime brute subscrise în valoare de aproape 662 de milioane de lei pe segmentul asigurărilor și active totale de peste 12 miliarde de lei pe segmentul pensiilor private.

2016 a fost un an foarte bun pentru business-ul nostru, în contextul creșterii economice record a României din perioada post-criză, susținută de politici monetare și fiscale stimulative. Astfel, redresarea mediului de afaceri per ansamblu, creșterea numărului de angajați din economie și a valorii beneficiilor oferite acestora s-au reflectat atât în evoluția vânzărilor asigurărilor de viață și sănătate, cât și a pensiilor facultative. În același timp, continuarea scăderii dobânzilor pe plan local, dar și internațional, a susținut apetitul românilor pentru economisirea prin astfel de instrumente financiare. Nu în ultimul rând, 2016 a fost un an în care am capitalizat experiența din activitatea noastră de bază, asigurările de viață, pentru a ne extinde cu succes și în segmentul asigurărilor de sănătate. Noua linie de business a avut rezultate foarte bune, contribuind la performanța grupului în România cu peste 21% din vânzări anul trecut”, a declarat Marius Popescu, director general NN Asigurări de Viață.

Pe segmentul asigurărilor de viață activele financiare administrate de NN Asigurări de Viață au depășit 3,26 de miliarde de lei în 2016, cu 7,7% mai mult față de nivelul de 3 miliarde de lei atins anul anterior. Evoluția este similară celei înregistrate în ultimii ani, ceea ce confirmă creșterea sustenabilă a business-ului de asigurări de viață.

Cele mai vândute produse NN Asigurări de Viață în 2016 au fost planurile de economisire, asigurarea de sănătate și planurile financiare pentru copii. În total, 6 din 10 clienți noi au ales anul trecut unul dintre aceste produse, în timp ce numărul contractelor încheiate pentru cele trei produse a înregistrat un avans de 32,5% comparativ cu 2015.

NN Asigurări de Viață a înregistrat un profit brut de 29,8 milioane de lei în 2016, în creștere cu 31,1% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Valoarea include cheltuielile excepționale realizate anul trecut ca parte a procesului de rebranding, investițiile pentru lansarea asigurării de sănătate, precum și provizionul tehnic constituit pentru pensiile private facultative1. Profitul obținut din activitatea curentă, fără a lua în calcul toate aceste elemente, s-a cifrat la 52,7 milioane de lei, în creștere cu 31,9% față de nivelul din 2015.

176.290 de români sau 43% dintre cei care economisesc printr-o pensie facultativă contribuie la unul dintre cele două fonduri facultative administrate de NN Asigurări de Viață, potrivit datelor pentru 2016, cu 7,4% mai mulți față de anul anterior. Concret, cele două fonduri au înregistrat, cumulat, 12.208 participanți noi în 2016, cel mai ridicat nivel din piață.

Dinamica economică foarte bună a României în 2016 a condus la atingerea unor recorduri din 2008 încoace și pe piața muncii. Accelerarea creșterii salariilor și a numărului de angajați la noi maxime post-criză, care a rezultat în creșterea masei salariale cu peste 15% în 2016, s-a reflectat implicit și în evoluția contribuțiilor medii, a numărului de participanți și a activelor totale administrate de fondurile de pensii obligatorii. NN Pensii administrează economiile a peste 1,92 de milioane de participanți și a continuat să investească prudent economiile acestora, obținând randamente pozitive chiar și în contextul fluctuațiilor din piețele financiare și a ratelor de dobândă scăzute. Astfel, NN Pensii a obținut câștiguri de peste 2,2 miliarde de lei în beneficiul participanților de la lansarea fondului de pensii private obligatorii, în mai 2008, și până la finalul anului 2016”, a declarat Raluca Țintoiu, director general NN Pensii.

1,92 milioane de români contribuie la fondul de pensii obligatorii administrat de NN, reprezentând o cotă de 28,2% din numărul total de participanți din piața pensiilor private obligatorii, conform datelor ASF pentru anul 2016. Numărul de participanți a înregistrat o creștere de 2,1% față de 2015, care reflectă evoluția numărului de angajați noi intrați în piața muncii de-a lungul anului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *