Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 21.7% an/an, la 7,059 unități în ianuarie (conform datelor Asociației Constructorilor Europeni de Automobile), iar această evoluția confirmă nivelul ridicat al încrederii de consum pe plan intern, susținut de creșterea salariilor și de relansarea creditării, potrivit unui raport al Băncii Transilvania. Legea Bugetului de Stat pe 2017 a fost promulgată de Președinte, iar piața financiară a reacționat la evoluțiile din piețele externe și la sezonul de raportări financiare pe 2016. Pe piața monetară ratele de dobândă au cvasi-stagnat: overnight la 0.16%/0.43%, dar curba randamentelor s-a deplasat în sus, avansul fiind mai pronunțat pe scadențele medii și lungi: la 10 ani cu șapte puncte bază la 3.66%. Evoluția a venit într-un context pozitiv, de creștere economică bazată pe consum accelerat, situație reflectată de vânzările retailerilor.
Ministerul de Finanțe a redeschis o emisiune de titluri scadentă în aprilie 2024 și s-a împrumutat cu 300 milioane RON, la un cost mediu anual de 3.51%, în creștere cu 38 puncte bază față de nivelul de la licitația din noiembrie. EUR/RON a crescut cu 0.34%, la 4.5226, iar USD/RON s-a depreciat cu 0.45%, la 4.2544, la BNR. Bursa a crescut (indicele BET cu 0.5%), lichiditatea totală depășind 21 milioane EUR (din care 3.3 milioane EUR tranzacții pe piața deal).
În zona euro, înmatriculările de autoturisme noi s-au majorat cu 10.2% an/an, la 1.17 milioane în Uniunea Europeană în ianuarie, conform statisticilor Asociației Constructorilor Europeni de Automobile. Se confirmă climatul pozitiv din sfera consumului privat, susținut de majorarea venitului real disponibil al populației și relansarea creditării. Stenograma ședinței din ianuarie indică atitudinea prudentă a Băncii Centrale Europene într-un context caracterizat printr-un nivel ridicat de incertitudine. Știrile macroeconomice, din sfera companiilor (Nestle, Schneider, Air France-KLM) și dinamica cotațiilor internaționale la țiței și alte materii prime au influențat piața financiară joi. Rata de dobândă la titlurile de stat germane pe scadența 10 ani a scăzut la 0.35%, indicele EuroStoxx 50 a pierdut 0.4%, iar EUR/USD s-a apreciat cu 0.92%, la 1.0652 (referința BCE).