Cele mai recente previziuni economice publicate de Comisia Europeană arata ca în România, creșterea PIB-ului real este printre cele mai rapide din Uniunea Europeană și se estimează că va rămâne astfel în orizontul de prognoză, fiind susținută de relaxarea fiscală și de creșterile salariale.
Șomajul a scăzut semnificativ în 2016, iar previziunile arată că va rămâne la un nivel scăzut în perioada următoare. Inflația s-a situat în zonă negativă în 2016, dar se estimează că va crește pe măsură ce PIB-ul real îl depășește pe cel potențial, iar impactul reducerilor de taxe se va diminua.
Deficitul bugetar este prognozat să crească, ca urmare a reducerilor de taxe și a creșterii cheltuielilor publice.
În zona euro, PIB-ul real este în creștere de 15 trimestre consecutive, ocuparea forței de muncă progresează într-un ritm încurajator iar șomajul continuă să scadă, deși rămâne peste nivelurile din perioada anterioară crizei. Consumul privat este în continuare motorul redresării. Creșterea investițiilor continuă, dar la un nivel modest.
„Economia europeană și-a dovedit rezistența în fața numeroaselor șocuri cu care s-a confruntat pe parcursul anului trecut. Creșterea economică se menține, iar nivelul șomajului și al deficitelor este în scădere. Totuși, cu un grad de nesiguranță atât de ridicat, este mai important ca oricând să utilizăm toate instrumentele de politică pentru a sprijini creșterea economică. Mai presus de orice, trebuie să ne asigurăm că beneficiile creșterii sunt resimțite peste tot în zona euro și de către toate segmentele societății”, a declarat Pierre Moscovici, comisar pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.
Pentru prima dată din 2008, previziunile Comisiei indică o creștere economică în toate statele membre ale UE pentru întreaga perioadă de previzionare (2016, 2017, 2018). Se preconizează că și statele cele mai afectate în timpul crizei au revenit pe drumul creșterii în 2016.
„Redresarea economică a Europei continuă, pentru al cincilea an consecutiv. În aceste vremuri incerte, este totuși important ca economiile europene să rămână competitive și capabile să se adapteze la circumstanțele în schimbare. De aceea, trebuie continuate eforturile în materie de reforme structurale. De asemenea, este nevoie să se pună accent pe creșterea favorabilă incluziunii, pentru a ne asigura că efectele creșterii sunt resimțite de toți cetățenii. Cu o inflație mai mare ca în anii precedenți, nu ne putem aștepta ca stimulul monetar actual să dureze pentru totdeauna. Prin urmare, țările cu niveluri ridicate ale deficitului și datoriilor ar trebui să facă în continuare eforturi pentru reducerea acestora, astfel încât să devină mai rezistente la șocuri economice”, afirma Valdis Dombrovskis, vicepreședinte pentru moneda euro și dialog social, responsabil și pentru stabilitatea financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital.