Saxo Bank: aurul crește, iar dolarul se calmează

Credința universală, la începutul anului, că dolarul se va întări în 2017, a fost pusă sub semnul întrebării in ultima perioada, arata ultima analiza Saxo Bank.  Mai ales după ce noua administrație SUA a pornit la atac și a acuzat China, Europa și Japonia că urmăresc politici pentru valute slabe. În urma acestei intervenții verbale, dolarul a scăzut cu aproape 2% față de un coș de valute principale de la începutul anului.

Aurul aproape că a reușit să recupereze 50% din ce a pierdut în timpul “căderii Trump” ca urmare a alegerilor din SUA în noiembrie. O sedinta a Federal Open Market Committee (Comisia Federală a Pieței Deschise), un dolar mai slab și un disconfort general al pieței legat de știrile de la Casa Alba au dus la susținerea pieței.

Sectorul mărfurilor se confruntă în continuare cu o prăpastie din ce în ce mai mare între cererea mare de investiții și performanța relativ slabă a prețului. Indicele Bloomberg Commodity, care urmărește performanța unui coș de mărfuri principale, se tranzacționează aproape neschimbat de un an. În această vreme, poziția net-long a 22 de mărfuri principale a atins niveluri aproape record.

Atât prețurile țițeiului WTI, cât și al celui Brent au fost blocate într-un interval relativ strâns în ultimele luni. Prețul a fost susținut de o creștere a cererii speculative ca reacție la implementarea prognozată și de succes a reducerilor de producție ale producătorilor OPEC și non-OPEC. Față de acestea, perspectiva unei redresări puternice a producției SUA și o revenire a producției din Libia a dus la existența unei limite a creșterii.

China a fost în vacanță aproape toată săptămâna, sărbătorind Anul Nou chinezesc, iar reacția sa difuză atunci când a revenit a declanșat obținerea de profituri. Raportul de vineri cu privire la locurile de muncă din SUA în fiecare lună a oferit puține în ce privește direcția pieței. Creșterea puternică a locurilor de muncă a fost compensată de eliminarea presiunii salariilor care, la rândul său, ar trebui să împiedice FOMC să apese e acceleratorul de creștere a dobânzilor. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *