Statutul de piata emergenta va aduce Romaniei miliarde de euro

Promovarea Romaniei la statutul de piață emergentă va aduce fluxuri masive de capital în economia locală, au susținut reprezentanții pieței de capital prezenți la conferința „Piața de capital din România – Următoarele dezvoltări capitale”, eveniment organizat de Bursa de Valori București (BVB) și găzduit de Banca Națională a României (BNR).

Miliarde de euro vor fi investite în România odată ce țara va fi promovată la statutul de piață emergentă, lucru care va avea un impact pozitiv major în economie.

Piața de capital din România are acum șansa, poate pentru prima dată, să obțină rapid o victorie semnificativă deoarece intrarea în familia piețelor emergente este foarte aproape. Avem acest obiectiv strategic de atins: să ducem România la statutul de piață emergentă,” a spus directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

Vom lupta metru cu metru ca să ne atingem acest obiectiv astfel încât piața de capital să devină o alternativă de finanțare a afacerilor din România. Anunțul FTSE Russell de acum câteva luni de includere în Watchlist pentru o potențială upgradare a reprezentat efortul a patru ani de zile. Este o competiție intensă pentru fonduri. Când România va fi upgradată vom avea acces la o dimensiune a fondurilor de circa 20-25 de ori mai mare”, a declarat Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB.

Adrian Tănase, Chief Investment Officer în cadrul NN Pensii România, a spus că fondurile de pensii au nevoie de cât mai multe companii în care să investească. „Până acum am investit pe piața locală de capital 500 de milioane de euro, și aici vorbesc doar de acțiuni, nu și de obligațiuni. Nevoia de investiții a fondului NN Pensii în următorii nouă ani este cel puțin dublă,” a declarat Tănase. El a explicat că există un dezavantaj major pentru companii atunci când nu au unde să-și plaseze banii: vor investi în alte țări. „Noi nu suntem mulțumiți nici acum de gradul de diversificare al portofoliului de acțiuni pe care îl avem. Pentru a menține cel puțin aceeași expunere în acțiunile listate pe piața locală, vom avea nevoie de oportunități de un miliard de euro în următorii nouă ani. Dacă piața locală de capital nu se dezvoltă, fondurile de pensii vor investi în afara țării,” a avertizat Tănase.

Aici ar trebui să intervină statul și politicienii”, a spus în cadrul conferinței Attila Szalay-Berzeviczy, Head of Group Securities în cadrul Raiffeisen Bank International și fost președinte al Bursei de Valori din Budapesta. „Ceea ce trebuie să înțeleagă politicienii din această țară este […] că nu fac nicio favoare. Atunci când listezi o companie pe bursă nu faci o favoare unor bancheri sau brokeri, faci o favoare țării tale. Atunci când crește bursa locală, crește și economia țării,” susține acesta.

România e din ce în ce mai aproape să îndeplinească nu doar criteriile FTSE Russell, ci și cele impuse de MSCI. „Trei companii îndeplinesc criteriile MSCI de upgrade la statutul de piață emergentă. Romgaz, OMV Petrom și Banca Transilvania îndeplinesc atât criteriile legate de free float, cât și de volumul de tranzacționare. Cu cât este mai mare valoarea free float-ului și cu cât crește volumul de tranzacționare, cu atât mai mult investitorii vor spune <<da, piața de capital din România este una emergent>>. Binențeles că listarea Hidroelectrica ar fi binevenită și ar face ca toate aceste criterii să fie mult mai ușor de îndeplinit,” a arătat Carsten Hesse, EME Equity Strategist în cadrul grupului Berenberg.

Promovarea la statutul de piață emergentă înseamnă însă mai mult decât criteriile menționate mai sus, a susținut directorul general al BVB în fața investitorilor prezenți la conferință.

Investitorii care au cumpărat acțiuni la companiile care au oferit dividende au avut un motiv în plus să se bucure în 2016, când România a înregistrat cel mai mare nivel al dividendelor acordate la nivel internațional, un trend care se va menține în 2017, potrivit reprezentantului Berenberg.

Bursa de Valori București a deschis anul 2017 în creștere. Valoarea tranzacționată în piața principală de acțiuni a fost cea mai mare aferentă vreunei luni ianuarie din ultimii șase ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *