2 din 3 adolescenți spun ca au fost martori la o scenă de violență

Un studiu realizat de Fundația Friends For Friends ca parte din Campania Respectului – inițiativa AVON de luptă împotriva violenței domestice- arata ca 2 din 3 adolescenți din România declară ca au fost martori la o scenă de violență (verbală și/sau fizică) într-un cuplu de vârsta lor.

Studiul s-a desfășurat in 3 luni si a implicat în total 1.500 de adolescenți cu vârste între 16 și 19 ani din 80 de orașe din România.

75% din adolescenți spun c-au fost martori la o scenă de violență fizică și/sau verbală într-un cuplu de vârsta lor. Mult mai puțini, 2 din 10, au recunoscut că au fost loviți într-o ceartă cu prietenul/prietena. 1 din 2 fete și 2 din 5 băieți spun c-au intervenit într-o astfel de situație de violență: i-au separat pe cei aflați în conflict. Cei mai mulți dintre cei care declară că nu au intervenit spun că nu au făcut-o pentru că că orice problemă se rezolvă în cuplu, iar conflictul nu îi privea: „cearta lor nu a mea”, „lucrurile se rezolvă în familie” sau „e treaba lor”.

32% dintre fete și 28% din băieți recunosc că persoana cu care au fost sau sunt într-o relație le-a citit mesajele de pe telefon. Jumătate dintre ei au avut o reacție negativă, au fost dezamăgiți, s-au supărat pe persoana respectivă și/sau au discutat cu ea despre asta.
1/3 dintre fete și băieți au recunoscut că au verificat la rândul lor mesajele prietenului/prietenei, dar mai mult de 1/3 dintre cei care au făcut-o declară că aceștia nu au fost deranjați de încălcarea spațiului privat.

„Trădarea” este cauza principală a despărțirii cuplurilor adolescente. Mai mult de jumătate dintre adolescenți (fete și băieți) au declarat că nu ar putea trece peste infidelitate în relație, 32% dintre băieți și 42% dintre fete nu ar suporta minciuna. 13% dintre fete s-ar despărți în caz de violență fizică sau psihică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *