EximBank prelungește oferta de garanții pentru băncile care finanțează IMM-urile

EximBank a acordat până la finele anului trecut fonduri în valoare de 125 de milioane de lei băncilor comerciale, în cadrul plafonului de garantare pus la dispoziție în numele și contul statului român pentru garantarea creditelor acordate întreprinderilor mici și mijlocii. În prima parte a anului trecut, EximBank și-a extins portofoliul de produse cu facilitatea Plafon de garantare IMM care permite oricărei bănci comerciale de pe piață să încheie un acord de plafon în cadrul căruia îi este pusă la dispoziție o sumă în limita căreia EximBank emite imediat garanții de stat pentru creditele de investiții și/sau pentru activitatea curentă acordate IMM-urilor de banca parteneră.

”Plafonul de garantare alocat pentru 2016 a fost de 200 de milioane de lei, însă, având în vedere faptul că mai sunt disponibile 75 de milioane de lei, s-a decis prelungirea valabilității ofertei și în acest an, până la utilizarea totală a fondurilor. Astfel, așteptăm în continuare solicitări din partea băncilor comerciale pentru accesarea acestui instrument cu beneficii pentru toate părțile implicate într-un acord de finanțare: elimină unul dintre impedimentele în accesarea surselor de finanțare pentru IMM – respectiv valoarea și nivelul colateralului, și stimulează cererea de credite”, a spus Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.

Procentul de acoperire a creditelor prin garanțiile de stat emise de EximBank în cadrul unui plafon variază în funcție de destinația finanțării acordate fiind de maximum 80% în cazul creditelor de investiții și de maximum 70% pentru creditele destinate finanțării activității curente. Garanțiile emise în cadrul acestui plafon completează garanțiile colaterale constituite de IMM la creditul acordat de bancă și sunt considerate eligibile de banca finanțatoare. Această facilitate face parte din portofoliul de produse de garantare pe care statul român, prin intermediul EximBank, le pune la dispoziția băncilor comerciale pentru susținerea accesului la finanțare al companiilor locale. Băncile comerciale mai pot pot accesa și contragaranția în numele și contul statului prin care EximBank garantează maximum 80% din scrisorile de garanție bancară ce urmează să fie emise de instituțiile financiare pentru proiecte de investiții în domenii economice prioritare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *