JLL: In 2016 a fost un nivel maxim istoric al cererii pe piața industrială

Cererea brută de spații industriale și de logistică a crescut anul trecut cu 50% la peste 460.000 de metri pătrați, înregistrând cel mai ridicat nivel din istoria pieței de profil din România, potrivit unui studiu JLL. Creșterea a avut ca motor consumul, ținând cont că 40% din cerere a venit din partea companiilor de retail și e-commerce, în timp ce Bucureștiul a contribuit cu 65% la total. Retailerii au închiriat anul trecut spații logistice de aproape 186.000 de metri pătrați, extinderea activității de logistică a acestora venind în contextul creșterii continue a rețelelor de magazine pe care le operează. Companiile de logistică și de producție au tranzacționat aproximativ 140.000 metri pătrați, respectiv o treime din cererea totală, în timp ce producătorii din domeniul auto au încheiat contracte de circa 72.000 metri pătrați.

”Cel mai probabil investiţiile străine directe vor depăși 4 miliarde de euro în 2016 în condițiile în care la sfârșitul lunii noiembrie au fost raportate 3,9 miliarde de euro, nivel record al ultimilor opt ani. De asemenea, consumul a crescut cu circa 10% anul trecut, alimentat de scăderea TVA și de creșterile salariale. Toate acestea sunt elemente care au favorizat creșterea cererii la un maxim istoric pe piața de spații industriale și de logistică”, a declarat Cristina Pop, Associate Director, Head of Industrial Agency JLL Romania.

Un alt element pozitiv al pieței îl reprezintă faptul că peste 340.000 de metri pătrați, respectiv peste 70% din suprafața totală închiriată în 2016, reprezentă cerere nouă – contracte noi de închiriere, extinderi și pre-închirieri, restul fiind reînnoiri de contracte și relocări.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *