Banca Transilvania: Trump a semnalat implementarea unor măsuri protecționiste

În  discursul  susținut  cu  ocazia  preluării  mandantului  de  președinte,  Donald  Trump  a semnalat  implementarea  unor  măsuri protecționiste  de  politică  economică,  dar  și lansarea unor planuri de infrastructură publică. Discursul președintelui, știrile din sfera companiilor (General Electric, AT&T, P&G) și evoluțiile  din  piețele  internaționale  de  materii  prime au  influențat piața  financiară vineri. Rata de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 anis-aconsolidat la  2.47%, indicele Dow Jones acrescut cu 0.5%, iar dolarul s-a apreciat cu 0.34% față de moneda unică europeană (cursul BCE). Economistii asteapta o crestere inclusiv a consumului, fapt reflectat de vanzarile retailerilor.

În zona euro, piața financiară a resimțit în ședința de tranzacționare de vinerie voluțiile din piața americană, știrile companiilor regionale și dinamica cotațiilor internaționale la țiței șialte  materii  prime. Rata de dobândă la titlurile de stat germane pe scadența 10 ani a crescut la 0.42%, indicele Euro Stoxx 50 a urcat cu 0.3%, iar EUR/USD s-a depreciat cu 0.34%, la  1.0632 (referința BCE).

Pentru Romania,  agenția Fitch a confirmat rating-ul suveran, la BBB-, cu perspectiva stabilă. Entitatea se așteaptă ca riscurile determinate de continuarea unei politici fiscal-bugetare pro-ciclice să  fie  contrabalansate  de  consolidarea  procesuluide  creștere  economică  și  destabilitatea din sectorul bancar. Conform previziunilor Fitch deficitul finanțelor publice se va situa la 3.1% din PIB în 2017.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *