Banca Transilvania: 2017 – anul majorării costurilor de finanțare

Economia mondială s-a consolidat în T3 2016 (ritm estimat de FMI la 3% anualizat), iar indicatorii PMI (industria prelucrătoare și servicii) au continuat să se amelioreze recent, într-o perioadă în care globalizarea se confruntă cu provocări fără precedent. Activitatea economică din SUA s-a redinamizat pe final de 2016, pe fondul stabilizării investițiilor productive, ameliorării exporturilor și accelerării consumului privat, fapt reflectat de vânzările retailerilor. Relansarea Zonei Euro se consolidează, evoluție influențată de politica monetară relaxată, care a susținut și accelerarea convergenței intra-regionale, dar și față de SUA.

Deși a decelerat la 6.7% în 2016 (minimul din 1990), China continuă să fie cel mai important generator de exces de lichiditate pe glob, iar autoritățile au anunțat noi reforme în sectorul financiar, în contextul majorării costurilor de finanțare. Economia României a crescut cu 4.8% an/an la nouă luni din 2016, într-o evoluție determinată de cererea internă. Industria s-a redinamizat, iar consumul a accelerat la finalul anului trecut, perioadă marcată de incertitudini de politică economică. În sfera financiară ratele de dobândă la titlurile de stat s-au majorat, iar indicii bursieri au crescut în decembrie, pe fondul intensificării așteptărilor inflaționiste, dar și a semnalelor de ameliorare din economia reală.

Noile prognoze indică accelerarea economiei SUA (în convergență spre potențial) și o evoluție la potențial în Zona Euro în intervalul 2017-2019, pe fondul dinamicii cererii interne. Economia României ar putea decelera în trimestrele următoare (4.3% în 2017, 3.9% în 2018, respectiv 3.2% în 2019), ca urmare a perspectivelor de majorare a costurilor de finanțare. Ne așteptăm însă la redinamizarea investițiilor productive, care să contribuie la consolidarea procesului de convergență economică spre Uniunea Europeană. În sfera financiară previzionăm majorarea graduală a costurilor de finanțare pe plan global, cu impact asupra direcției fluxurilor de capital. În acest context, considerăm că nivelul primei de risc pe piața de capital se va menține ridicat, dacă nu vom asista la o redinamizare a investițiilor și a productivității în economia mondială.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *