INSEAD, școala de business pentru întreaga lume, a lansat a patra ediție a Global Talent Competitiveness Index (GTCI). Realizat în parteneriat cu Grupul Adecco și Human Capital Leadership Institute din Singapore (HCLI), GTCI este un raport anual care compară capacitatea țărilor de a concura pentru candidați. GTCI măsoară modul în care țările cultivă, atrag și păstrează candidații, oferind resurse pentru factorii de decizie pentru a dezvolta strategii pentru creșterea competitivității lor pe piața globală a muncii. Tema acestei a patra ediții a GTCI este Talent și Tehnologie: viitorul locului de muncă. Ediția 2017 explorează efectele schimbărilor tehnologice asupra competitivității candidaților, susținând că în timp ce locurile de muncă la toate nivelurile continuă să fie înlocuite cu mașini, tehnologia creează totodată noi oportunități.
Cu toate acestea, oamenii și organizațiile vor trebui să se adapteze la un mediu de lucru în care tehnologia, abilitățile personale, flexibilitatea și colaborarea dintre candidați reprezintă cheia succesului și în care rețelele orizontale înlocuiesc ierarhiile. Guvernele și companiile trebuie să lucreze împreună pentru a construi sisteme educaționale și politici specifice pieței muncii adecvate noilor realități. Elveția și Singapore ocupă primele locuri în GTCI 2017, iar patru țări nordice sunt prezente în top 10 (Suedia, Danemarca, Finlanda și Norvegia). Marea Britanie și Statele Unite ale Americii se găsesc pe locul al treilea și al patrulea.
Țările de la vârful topului împărtășesc trăsături-cheie, cum ar fi sisteme educaționale care satisfac nevoile economiei, politici de angajare care favorizează flexibilitatea, mobilitatea și spiritul antreprenorial, precum și relații strânse între mediul de afaceri și decidenții politici. România se clasează pe locul 55 din 118 țări analizate în raport. Cele șase criterii luate în calcul de realizatorii studiului sunt modul în care România formează candidați, îi atrage, îi dezvoltă, îi reține și ce aptitudini tehnice și globale au aceștia. Cea mai slabă plasare în clasamentul GTCI este legată de atragerea candidaților. La acest capitol, țara noastră se situează pe locul 82. În cazul formării candidaților, țara noastră se plasează pe locul 65. În cazul cunoștințelor globale, România ocupă locul 60, iar în cazul reținerii candidaților și a aptitudinilor tehnice, țara noastră ocupă în ambele cazuri locul 56. Singurul capitol la care România performează mai bine este cel al dezvoltării resurselor umane. La acest capitol ne situăm pe locul 53.