Fondul European de Investiții și UniCredit au semnat contractul de garanții pentru IMM-uri, InnovFin

În această săptămână, Fondul European de Investiții (FEI) și UniCredit au semnat contractul de garanții InnovFin, acordate IMM-urilor pentru a dinamiza accesul la finanțare pentru firmele inovatoare mici, mijlocii și cu capitalizare medie în 8 țări.

Această tranzacție beneficiază de sprijin din partea Orizont 2020, programul-cadru pentru cercetare și inovare al UE, și din partea Fondului european pentru investiții strategice (FEIS), pilonul central al Planului de Investiții pentru Europa.

UniCredit, prin subsidiarele sale, va oferi astfel o finanțare suplimentară de 160 de milioane de euro companiilor inovatoare din România, Bulgaria, Ungaria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Republica Cehă, Slovacia, și Serbia.

Băncile din Bosnia și Herțegovina și Serbia vor beneficia de sprijinul unei garanții oferite de FEI și sprijinită prin Orizont 2020, în timp ce contractele de garanție cu băncile grupului UniCredit din România, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria vor avea la bază sprijinul Planului de Investiții pentru Europa.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, responsabil pentru locuri de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate, a declarat: “Acest acord este o veste excelentă pentru companiile mici inovatoare din aceste 8 țări. Finanțarea suplimentară de 160 de milioane de euro disponibilă prin acest acord demonstrează că Planul de Investiții joacă un rol crucial pentru Comisia Europeană în atingerea obiectivului de a sprijini IMM-urilor să creeze joburi, să inoveze și să crească”.

România a alocat 100 de milioane de euro pentru inițiativa pentru IMM-uri. Se estimează că efectul de pârghie al investițiilor private în împrumuturi pentru IMM-uri va crește de patru ori valoarea investițiilor prin această inițiativă, sub formă de garanții neplafonate pentru aproximativ 400 milioane de euro sau mai mult. Finanțarea UE reprezintă o sursă principală de investiții publice și România a beneficiat în mod clar: reducerea efectelor crizei financiare și economice, crearea de noi locuri de muncă, sprijin pentru cercetare și inovare, precum și reabilitarea infrastructurilor“, a declarat la rândul său comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.

Directorul executiv al FEI, Pier Luigi Gilibert, a adăugat: “Acest acord de garantare la nivelul grupului UniCredit pentru IMM-uri va fi de mare ajutor pentru țările din regiunea Balcanilor Occidentali și din Europa de est, în sprijinirea activității de inovare și antreprenoriat. Sunt încrezător că rețeaua UniCredit din cele 8 țări va ținti companiile cu potențial înalt de creștere, care vor avea capacitatea de a transforma finanțarea obținută în creștere economică și locuri de muncă nou create”.

Carlo Vivaldi, șeful Diviziei CEE a UniCredit, a spus: “Suntem ferm angajați în sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii din Europa centrală și de est (CEE). Datorită noii facilitați de garantare și rețelei noastre extinse, putem sprijini mai intens dezvoltarea IMM-urilor inovatoare din diferite țări unde clienții noștri vor avea acces mai facil la finanțare și vor beneficia de costuri ale creditului mai bune”.

Tranzacția reflectă angajamentul UE de a lansa rapid inițiative concrete care au ca țintă accelerarea tranzacțiilor de finanțare și garantare capabile să impulsioneze crearea de locuri de muncă și creșterea economică în UE.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *