10 lucruri de ştiut înainte să-ţi cumperi casă

O casă, un copac, o bibliotecă, un copil. Valorile clasice spun că acestea sunt principalele realizări ale vieţii. Ne vom ocupa de prima. Implică o decizie a cărei urmări te vor afecta pe termen lung, în mod pozitiv, sau dimpotrivă, în funcţie de cât de bine ţi-ai făcut temele înainte.

Pe lângă investiţia financiară, achiziţia unui apartament reprezintă un efort enorm, de la analiza pieţei, a zonei, până la la alergătura şi birocraţia aferentă oricărei investiţii. Dar efortul merită, dacă urmezi câţiva paşi. Compania Premium, care a dezvoltat ansamblurile rezidenţiale Premium Regie şi Premium North-Lane, îţi oferă câteva sfaturi:

1.   Zona. Nu întâmplător am ales întâi acest aspect, mai ales că, în Bucureşti, două ore petrCecute zilnic în trafic ar putea reprezenta un timp pe care ai prefera să-l valorizezi în cu totul alt mod. Astfel, ai putea alege un apartament ieftin şi spaţios, la ieşirea din oraş, însă drumul tău spre muncă ar putea fi un calvar. Dacă decizia privind zona în care te muţi o vei lua în funcţie de preţul apartamentului, vei realiza că, în timp, ce nu ai plătit pe apartament vei plăti pe benzină şi tratamente anticearcăn.

2.   Preţul. La propriu! Vorbim chiar despre bani. Valoarea cerută de vânzător se regăseşte în preţul zonei, în calitatea materialelor? În plus, suma imobilizată ar putea să-ţi aducă profit într-un interval de timp? Dacă accesezi un credit pentru a te muta în casă nouă, poate cel mai important lucru este să previi evenimente nedorite, să te gândeşti la situaţii neprevăzute precum cea în care ţi-ai pierde locul de muncă şi nu ai mai avea posibilitatea de a-ţi achita împrumutul.

3.   În ce monedă te împrumuţi. În cazul în care ţi-au scăpat sfaturile venite din partea BNR de ani de zile şi tragediile legate de creditele în franci elveţieni, nici să nu te gândeşti să nu accesezi un credit în alta moneda decat cea în care primeşti cea mai mare parte a veniturilor, adica in lei. Altfel, ai putea ajunge să scoţi din buzunar o sumă dublă faţă de cea împrumutată, să plăteşti avocaţi care să-ţi susţină cauza în instanţă.

4.   Perspectiva pieţei. Cum vor evolua preţurile? Răspunsul la această întrebare îţi va detalia posibilitatea unui câştig pe care ai putea să-l obţii în cazul în care, în viitor, ai decide să vinzi. De asemenea, dacă zona are potenţial de dezvoltare pe termen lung, dacă îţi vei închiria apartamentul ai putea obţine câştiguri consistente.

5.   Durata împrumutului. Înainte de a te “arunca“ la perioada cea mai lungă de creditare – 30 de ani, calculează-ţi costul total al iniţiativei. Cinci ani în minus ar putea să-ţi reducă suma scoasă din buzunar cu 20%!

6.   Cheltuielile cu întreţinerea. Cât te va costa întreţinerea, utilităţile, curăţenia, paza? Calculează-ţi cheltuielile lunare înainte de a decide achiziţia unei locuinţe noi! Ai putea constata ulterior că nu îţi permiţi această mutare. Confortul personal este esenţial, aşa că nu e cazul să ajungisă faci economie la încălzire sau apă.

7.   Impozitul pe vânzare. Cât timp doreşti să păstrezi locuinţa achiziţionată? Dacă te gândeşti la o perioadă mai scurtă de trei ani, la revânzare vei fi obligat să plăteşti valoarea maximă percepută persoanelor fizice în cazul acestor tranzacţii, anume 3%. Asta înseamnă mii de euro!

8.   Certificatul si clasa energetică. Certificatul energetic este un act care atestă performanţa energetică şi detaliază caracteristicile construcţiei şi ale instalaţiilor aferente acesteia (încălzire, apă caldă, climatizare, ventilare mecanică şi iluminat artificial) rezultate din analiza energetică şi termică. Certificatul este valabil 10 ani de la data eliberării şi ai nevoie de el atunci când vinzi apartamentul. Un apartament de clasă inferioară (apropiată de G) îţi va aduce cheltuieli mai mari cu încălzirea.

9.   Dotări şi finisaje. Dacă în preţul apartamentului nu sunt incluse acestea, mai adaugă 10-15% din sumă pentru a afla valoarea finală a locuinţei! Apoi alege-le după preferinţe, majoritatea dezvoltatorilor oferă mai multe variante de dotări şi finisaje!

10.  Distanţa faţă de şcoli, magazine, spitale. Drumul parcurs până la şcoala de către cei mici este vital, chiar dacă îi duci cu maşina. La fel, un spital aflat în apropiere poate fi vital. În plus, de ce te-ai deplasa kilometri ca să-ţi faci cumpărăturile?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *