In conditiile in care rata mortalitatii in judetul Sibiu a fost, in 2015, de 6,5 la mie, este necesara o atentie sporita acordata maternitatilor, astfel incat medicii sa poata lupta cu instrumente adecvate pentru viata prematurilor. 398 din cei 2.940 (13,5%) de copii veniti pe lume anul trecut la Maternitatea din Sibiu s-au nascut prematur si au avut nevoie de suport medical imediat si de calitate pentru a supravietui. Tocmai de aceea, Salvati Copiii Romania va continua in 2017 efortul integrat de reducere a mortalitatii infantile, iar prima actiune concreta este dotarea Maternitatii din Sibiu cu o masa radianta performanta, cu modul de resuscitare, in valoare de 17.000 de euro.
Demersul Organizatiei Salvati Copiii de a spijini maternitatile in a asigura tratament medical adecvat si imediat copiilor nascuti prematur este consistent, iar progresul este vizibil: in sase ani, rata mortalitatii infantile a scazut, dar a ramas in continuare una care plaseaza Romania pe primul loc din Uniunea Europeana.
Suntem pe drumul cel bun in salvarea copiilor nascuti prematur, dar inca departe de capatul acestei lupte. Este crucial sa intelegem, si o vedem pe cifre concrete, ca viata unui copil venit pe lume prea devreme depinde in mod direct de interventia medicala imediata. Nici un minut nu poate fi pierdut, atunci cand este vorba despre un prematur care trebuie ingrijit, sustinut medical pana cand prinde singur putere sa faca fata lumii exterioare. Nimic, insa, nu se compara cu ziua in care un copil nascut prematur poate sa plece acasa. Suntem constienti ca efortul de a reduce rata mortalitatii infantile in Romania nu poate fi decat unul asumat pe termen lung. Am decis sa ni-l asumam, pentru ca rezultatele se vad, iar ele se cuantifica in vieti puse pe un fagas firesc”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania.
Astfel, in 2010, la startul programului Salvati Copiii de reducere a mortalitatii infantile, Romania inregistra o rata a mortalitatii infantile de 9,8 la mia de copii nascuti vii. In doar cinci ani, tara noastra a coborat pana la o rata de de 8 la 1000 de nou-nascuti vii, in 2015. Chiar si asa, Romania ramane pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste rata mortalitatii infantile, din cauze prevenibile ori afectiuni tratabile, atata vreme cat maternitatea are la indemana aparatura medicala necesara.
In 2014 si 2015, Organizatia Salvati Copiii a mai donat Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu un incubator performant de terapie intensiva si un ventilator de suport respirator pentru nou-nascuti in valoare de aproximativ 30.000 de euro.
Pana acum, datorita investitiilor facute de Salvati Copiii Romania, in valoare totala de 8.700.000 lei, 24.000 de nou-nascuti au primit o sansa la viata, pentru ca au primit asistenta medicala adecvata.Cei care doresc să susţină programul Salvaţi Copiii de reducere a mortalității infantile în România o pot face cu un SMS lunar la 8844 cu textul „SALVEZ”, în valoare de 2 Euro, au redirectionand 2% din impozitul pe venit, completand formularele 200 sau 230.