Poliţia de Frontieră: Nava MAI 1102 va supraveghea frontierele Europei din Marea Egee

Poliţia de Frontieră Română va participa la Operaţiunea Comună „EPN POSEIDON SEA”, organizată de Agenţia Europeană FRONTEX, cu nava maritimă de patrulare şi intervenţie MAI 1102 din cadrul Gărzii de Coastă. Nava va fi detaşată în Marea Egee timp de 4 luni.

Nava de patrulare şi intervenţie şi echipajul aflat la bord, format din  23 de poliţişti de frontieră, va executa misiuni individuale de patrulare, cercetare, de căutare şi salvare, alături de celelalte state membre U.E. participante la misiune.

De asemenea, în cadrul aceleiaşi operaţiuni comune, Poliţia de Frontieră va detaşa în cadrul Centrului Internaţional de Coordonare – I.C.C. din Atena doi ofiţeri, care vor menţine permanent legătura între nava maritimă detaşată de P.F.R. pe teritoriul Greciei şi Centrul Operaţional de Coordonare al I.G.P.F, precum şi între nava maritimă şi reprezentanţii Sectorului Operaţiuni Maritime din cadrul Agenţiei FRONTEX.

Obiectivul principal al Operaţiunii Comune „EPN POSEIDON SEA” este de a oferi suportul autorităţilor elene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene,  precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare la frontiera externă a Uniunii Europene.

Astfel, Romania va sprijini gestionarea fluxului migraţionist la frontierele maritime ale spaţiului comunitar si interventia în cazurile de salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue).

Operaţiunea este finanţată, în totalitate, de către Agenţia Frontex.

Activitatea este o continuare a operaţiunilor organizate de Agenţia FRONTEX pentru  gestionarea fluxurilor de migraţie ilegală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *