Inspecția Muncii a aplicat amenzi de circa 158.000 de euro în cinci zile

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 19-23 decembrie 2016, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală 157.155 de euro, adică 707.200 de lei. Au fost depistate 312 persoane care lucrau la negru.

În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 424.700 de lei din care 280.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut o propunere de cercetare penală,  în județul Caraș Severin. Au fost sancţionaţi  236 de angajatori.

”La o prima analiză a rezultatelor din anul trecut am observat că acțiunile cu caracter preventiv ale inspectorilor de muncă au avut efectul scontat. Pentru anul 2017 ne propunem intensificarea controalelor, un Plan de acțiuni la nivel național care să includă toate domeniile sensibile, atât în domeniul relațiilor de muncă dar și al securității și sănătății în muncă. Pentru munca la negru vom menține toleranța zero și sperăm să avem cât mai puține cazuri în care angajatorii încalcă prevederile legale referitoare la încheierea contractelor individuale de muncă”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 282.500 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 63 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. S-au dispus 4 opriri de echipamente pentru evitarea accidentărilor și sistarea activității la un angajatur din județul Prahova. Au fost sancționați 698 de angajatori, în domeniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *