Eurobarometru: Romanii au mai multa încredere în UE, decat in guvern

Majoritatea românilor au încredere în UE (52%, față de 36% media europeană) mai mult decât în propriul guvern (29% în România, față de 31% media europeană). 59% dintre români și 53% dintre europeni consideră că ar trebui luate mai multe decizii la nivelul Uniunii Europene într-o serie de domenii, cum ar fi combaterea terorismului, promovarea democrației și a păcii, protecția mediului, promovarea egalității de șansă între femei și bărbați și abordarea aspectelor privind migrația din afara UE.

Întrebați despre subiectele care îi preocupă cel mai mult, cetățenii au citat cel mai frecvent imigrația ca fiind în continuare una dintre problemele cele mai importante cu care se confruntă UE (45 %, -3 puncte procentuale față de primăvara anului 2016). Terorismul (32 %, -7) rămâne al doilea subiect cel mai frecvent menționat. Terorismul se situează cu mult înaintea situației economice (20 %, +1), a stării finanțelor publice ale statelor membre (17 %, +1) și a șomajului (16 %, +1). Imigrația este preocuparea cea mai importantă pentru UE în toate statele membre, cu excepția Spaniei și a Portugaliei.

La nivel național, principalele preocupări sunt șomajul (31 %, -2) și imigrația (26 %, -2). Situația economică este pe locul al treilea (19 %, procentaj neschimbat).

Românii enumeră imigrația (36%) și terorismul (34%) printre principalele preocupări cu care se confruntă Uniunea Europeană, în timp ce pe plan personal plasează pe primele locuri creșterea prețurilor și a inflației (31%) și sănătatea și securitatea socială (24%).

59% dintre români se declară în favoarea unei politici comune în domeniul migrației, 77% susțin libera circulație și 55% moneda euro, iar 54% apreciază că fondurile publice ar trebui folosite pentru stimularea investițiilor sectorului privat.

Acestea sunt printre principalele rezultate ale celui mai recent sondaj Eurobarometru standard, publicat de Comisia Europeană în 22 decembrie.

Sondajul „Viitorul Europei” a relevat faptul ca două treimi dintre europeni percep UE ca pe un loc de stabilitate într-o lume tulbure.

60 % dintre europeni consideră că proiectul european oferă o perspectivă de viitor pentru tineretul Europei.

82% dintre europeni sunt de acord că existența economiei de piață libere ar trebuie să fie însoțită de un nivel ridicat de protecție socială.

Mai mult de șase europeni din zece consideră că ar trebui luate mai multe decizii la nivelul Uniunii Europene într-o serie de domenii. Opt europeni din zece afirmă că acest lucru ar trebui să se aplice în ceea ce privește „combaterea terorismului” și „promovarea democrației și a păcii” (în ambele cazuri, un procent de 80 %). Mai mult de șapte europeni din zece consideră că același lucru ar trebui să fie valabil pentru „protecția mediului” (77 %), „promovarea egalității de tratament între femei și bărbați” (73 %), precum și pentru „abordarea aspectelor privind migrația din afara UE” (71 %).

Datele pentru sondajul Eurobarometru standard din toamna anului 2016 (EB 86) au fost colectate prin interviuri față-în-față, desfășurate în perioada 3–16 noiembrie 2016. În total, au fost intervievate 32.896 de persoane din toate statele membre UE și din țările candidate.

Sondajul Eurobarometru special 451 „Viitorul Europei” a fost realizat tot prin interviuri față-în-față, desfășurate în perioada 24 septembrie – 3 octombrie 2016. Numărul total de persoane intervievate, din toate statele membre UE, a fost de 27.768 persoane.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *