STUDIU: În SUA, indicatorii de încredere au revenit la nivelul de dinainte de Marea Recesiune

În SUA unii indicatori de încredere au atins recent nivelul de dinainte de Marea Recesiune, dar companiile așteaptă primele decizii de politică economică ale Administrației Trump înainte de a relua investițiile, potrivit unui raport al Băncii Transilvania. Zona Euro culege roadele Guvernanței post-criză – ritmul de relansare s-a consolidat recent în apropiere de cel potențial, după cum se poate nota în primul grafic alăturat. În România evoluțiile macroeconomice recente confirmă faptul că populația și companiile au învățat lecțiile Marii Recesiuni. 2016 a fost anul de vârf al ciclului postcriză, iar analiza primului deceniu de apartenență la UE indică faptul că România a fost campioana convergenței economice (dintre țările Europei Centrale și de Est), pe fondul creșterii masive a vânzărilor retailerilor pe toate segmentele de produse.

”Am menținut previziunile privind economia reală a României pe termen mediu (perioada 2016-2019). Vom revizui acest scenariu macroeconometric central după ce se vor comunica deciziile de politică fiscal-bugetară și de politică de venituri (de către Noul Guvern), cel mai probabil în luna ianuarie 2017 (când vom incorpora și datele semidefinitive privind dinamica PIB din 2015 și estimările provizorii (2) cu privire la ritmul economiei din T3 2016).  Conform scenariul curent economia internă a crescut cu aproximativ 5% an/an în 2016, evoluție susținută de mix-ul relaxat de politici economice”, a declarat Andrei Rădulescu, economist-șef în cadrul Băncii Transilvania.

Pentru perioada 2017- 2019 ne așteptăm la temperarea dinamicii anuale a PIB (după cum se poate nota în tabelul de mai jos), în convergență către ritmul potențial, pe fondul perspectivelor de modificare a mix-ului de politici economice (majorarea costurilor de finanțare). Previzionăm o dinamică a investițiilor productive superioară celei a consumului privat, dar și convergența ritmurilor de evoluție a exporturilor și importurilor.

În sfera economiei financiare așteptările privind dinamica prețurilor de consum s-au majorat în perioada recentă, evoluție influențată și de inflexiunea cotațiilor la țiței (pe fondul acordului OPEC). FED a continuat să majoreze rata de dobândă, iar BCE a semnalat un nou ciclu monetar începând din 2018. Pe piața financiară rotația capitalului a determinat creșterea burselor (indicii din SUA au atins noi maxime) și continuarea tendinței de majorare a costurilor de finanțare în economia mondială.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *