Banca Transilvania: Costuri de finanțare în scădere

Curba randamentelor din România s-a deplasat în jos în ultima săptămână din 2016, pe fondul evoluțiilor din piețele internaționale, dar și a știrilor interne. În SUA încrederea consumatorilor a crescut în decembrie (indicatorul Conference Board a atins maximul din 2001), evoluție care exprimă premise de accelerare a consumului privat la început de 2017 și a creșterii vânzărilor înregistrate de retaileri. Totodată, climatul pozitiv din piața imobiliară s-a consolidat recent, însă se acumulează semnale de maturitate, sub influența majorării costurilor de finanțare: prețurile caselor din principalele zone metropolitane au crescut cu un ritm lunar de 0.63% (5.1% an/an) în octombrie, dar numărul contractelor de vânzare/cumpărare case s-a ajustat cu 2.5% lună/lună în noiembrie. Pe de altă parte, deficitul balanței comerciale cu bunuri s-a intensificat luna trecută, pe fondul aprecierii cursului real efectiv al dolarului (la maximul ultimilor 14 ani).

”Pentru primele săptămâni din 2017 previzionăm că evoluția curbei randamentelor va fi influențată de dinamica indicatorilor macro-financiari (externe și interni) și de știrile din sfera mix-ului de politici economice (SUA și România)”, se arată în raportul Băncii Transilvania.

În sfera pieței forței de muncă climatul pozitiv se consolidează: numărul solicitărilor inițiale de ajutor de șomaj a scăzut cu 10 mii, la 265 mii în săptămâna Crăciunului. Evoluțiile de mai sus, ajustările de portofolii pe final de an și perioada Sărbătorilor de iarnă (lichiditate redusă) au condus la scăderea ratei de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani cu 2.4%, la 2.481% (avans cu 9.3% de la începutul anului) în ultima săptămână din 2016.

În Zona Euro creditul neguvernamental a accelerat în noiembrie (segmentul populație la 1.9% an/an, componenta companii la 2.2% an/an), evoluție determinată de consolidarea încrederii în economie și de scăderea costurilor de finanțare (pe fondul politicii monetare relaxate implementată de Banca Centrală Europeană). Accelerarea creditării, preocupările privind sectorul bancar din Italia și evoluția pieței titlurilor de stat din SUA au influențat curba randamentelor în regiune în ultima săptămână din 2016. Astfel, rata de dobândă la titlurile de stat germane pe scadența 10 ani a scăzut cu 11.3%, la 0.197% (declin cu 69% în 2016) în această săptămână.

În România managerii din industria prelucrătoare și din sectorul de servicii se așteaptă la consolidarea activității și stabilitatea prețurilor și a locurilor de muncă pe termen scurt. Pe de altă parte, managerii din construcții și comerțul cu amănuntul previzionează deteriorarea climatului la început de 2017. În sfera finanțelor publice s-a înregistrat un deficit de 0.73% din PIB în perioada ianuarie-noiembrie 2016, evoluție determinată de scăderea veniturilor cu 1.9% an/an și creșterea cheltuielilor cu 3.3% an/an. Nu în ultimul rând, în sectorul bancar rata creditelor neperformante s-a consolidat la 10% în octombrie, iar marjele nete de dobândă au scăzut în noiembrie. Aceste evoluții coroborate cu știrile politice (Președintele a respins prima propunere de Premier, dar a acceptat a doua propunere și l-a desemnat Prim Ministru pe dl. Grindeanu) și cu dinamica din piețele internaționale de titluri de stat au condus la reducerea ratei de dobândă la obligațiunile suverane pe scadența 10 ani cu 2.9%, la 3.49% (scădere cu 5.4% în 2016) în ultima săptămână a anului. Spread-ul de dobândă a scăzut cu 3.2%, la 2.73 puncte procentuale (minimul de la jumătatea lunii noiembrie).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *