CFA Romania: Increderea in economie a ramas constanta

Increderea in economia romaneasca a ramas constanta in noiembrie, pe fondul scaderii inflatiei, dar a cresterii vanzarilor inregistrate de retaileri. Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania a ramas relativ constant fata de luna anterioara, la valoarea de 65,6 puncte, in crestere cu 0,6 puncte fata de luna anterioara. Indicatorul conditiilor curente a fost de 77,3, valoare in scadere cu 5,6 puncte, in timp ce indicatorul anticipatiilor s-a majorat cu 3,2 puncte pana la valoarea de 59,8 puncte. In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, valorile mediane ale anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni consemnat un curs anticipat de 4.5000 (valoare similara cu cea inregistrata in exercitiul anterior), in timp ce pentru orizontul de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4.5100 (valoare in crestere cu 100 pips fata de cea inregistrata in exercitiul anterior).

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2017/decembrie 2016) a inregistrat o valoare mediana de 1,85% (valoare in scadere cu 0,15% fata de exercitiul anterior). Sunt de remarcat anticipatiile de majorare a ratei inflatiei si de majorare a ratelor nominale de dobanda atat pentru scadentele scurte cat si pentru cele lungi.

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 reprezentand un indicator prin care doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor finaniari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *